bravo putovanja krstarenja tunis putovanje turistička agencija
 

facebook
Rumunjska velika tura - 9 dana
Šifra aranžmana001897
Datum polaska dnevni polasci
Grad polaskaZagreb
PrijevozAutobus
Kategorija smještaja
UslugaPrema programu
Cijenatrenutno nema polazaka
Opis programa

Putovanje Rumunjska velika tura autobusom - 9 dana

Bukurešt, Transilvanija, Bukovina, oslikani manastiri Moldavije i Delta Dunava

Vrijednost više: uključena plovidba Deltom Dunava s ručkom na brodu!

1. dan ZAGREB – ORADEA
Polazak autobusom iz Zagreba s Autobusnog kolodvora, peroni 502-506 u 05:00 sati. Slijedi vožnja kroz Hrvatsku i Mađarsku prema rumunjskoj granici uz kraća zaustavljanja na putu radi odmora. Dolazak u Oradeu u večernjim satima. Oradea je bila kulturno-umjetničko središte regije Crisana, a nosi i nadimak “vrata prema Transilvaniji”. Smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan ORADEA – CLUJ NAPOCA – BISTRITA  –  CAMPULUNG MOLDOVENESC
Doručak. Vožnja prelijepim planinskim krajolikom Karpata poznatih i kao Transilvanijske Alpe prema kulturnom i povijesnom središtu sjeverne Transilvanije – Cluj Napoci, gradu poznatom po baroknoj i rokoko arhitekturi. Šetnja središtem grada: crkva Sv. Mihaela – druga najveća gotička crkva u Rumunjskoj sa sakristalnim vratima iz 15.st., rodna kuća kralja Matije Korvina i njegov spomenik, Nacionalno kazalište, Opera, palača Teleki u kojoj se danas nalazi Nacionalna knjižnica… Slobodno vrijeme za ručak. Nastavak vožnje prema gradu Bistrita smještenom na istoimenoj rijeci na 1200 m visokom planinskom prijelazu između Transilvanije i Moldavije. Šetnja starim dijelom grada: Toranj bačvara iz 13. stoljeća, evangelistička gotička katedrala  koju su sagradili transilvanijski Sasi, srednjovjekovne zgrade Sugaletele u kojima su se u srednjem vijeku nalazili različiti obrti… Nastavak vožnje prema gradu Campulung Molovenesc smještenom u povijesnoj regiji Bukovina, koja je sve do 1918. bila pod vlašću Austro-ugarske monarhije. Smještaj u hotel. Noćenje.

3. dan CAMPULUNG MOLDOVENESC – MANASTIRI BUKOVINE – PIATRA NEAMT
Doručak. Vožnja prema poznatom manastiru Voronet, jednom od najpoznatijih oslikanih manastira rumunjske povijesne pokrajine Moldavije, kojeg također smatraju Sikstinskom kapelom Rumunjske. Posjet manastiru koji se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine i crkvi Sv. Jurja koja je zasigurno najpoznatija oslikana crkva u Rumunjskoj. Nastavak vožnje prema jugu i posjet manastirima Agapia i Varatec koji su jedni od najvećih manastira u Europi. Manastir Agapia poznat je i po groblju na kojem je pokopana Veronica Micle – muza najvećeg rumunjskog pjesnika Mihaia Eminescua. Odlazimo u Piatra Neamt, jedan od najslikovitijih rumunjskih gradova, smješten u dolini rijeke Bistrite, poznat kao čuvar prijelaza iz Moldavije u Transilvaniju s pogledom na prekrasne planinske proplanke istočnih Karpata. Doslovni prijevod imena grada bio bi “njemački kamen” s obzirom da su se ovdje nalazila bogata nalazišta ruda, a poznat je i pod nadimkom “biser Moldavije”. Šetnja središtem grada: crkva Sv. Ivana Krstitelja, Kraljevski sud, drvena sinagoga. Slobodno vrijeme za vlastite programe ili posjet nekom od muzeja poput Povijesno-arheološkog muzeja, Muzeja lijepih umjetnosti, Prirodno-znanstvenog muzeja… Smještaj u hotel. Noćenje.

4. dan PIATRA NEAMT – DELTA DUNAVA – TULCEA  –  CONSTANTA
Doručak. Vožnja u smjeru juga prema Delti Dunava, jedinstvenom eko sustavu s očuvanom florom i faunom. Delta Dunava druga je najveća europska delta, nakon Delte Volge, a Dunav se 70 km od svog ušća dijeli na 2 glavne sastavnice delte: Chiliu i Tulceu. Delta Dunava nalazi se na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine kao jedinstveni ekosustav s više od 4000 životinjskih i 1000 biljnih vrsta. Ukrcaj na brod i plovidba glavnim kanalom Sulina, starim tokom i jezerom tijekom koje će biti poslužen ručak s ribljim menijem. Iskrcaj s broda u Tulceai. Grad Tulcea smjestio se na sedam brežuljaka poput Rima, a osnovali su ga Dačani u 7. st. pr. Kr. Šetnja središtem grada: crkva Sv. Nikole, džamija Azzizie, muzej Delte Dunava… Odlazak prema Constanti, najvećoj rumunjskoj luci na Crnom moru, poznatoj i kao “Rotterdam Istoka” specifične arhitektonske mješavine francuskog art nouveau stila i tradicionalnog rumunjskog stila. Šetnja poznatim ljetovalištem: pravoslavna katedrala Sv. Petra i Pavla sagrađena na temeljima grčkog grada Tomisa – najstarijeg grada na području Rumunjske, palača Casina – poznati motiv s razglednica, Đenoveški svjetionik… Smještaj u hotel. Noćenje.

5. dan CONSTANTA – BUKUREŠT – PREDEAL
Doručak. Odlazimo prema Bukureštu, kojeg mnogi nazivaju i „Parizom Istoka“ zbog utjecaja koji je Francuska imala na arhitekturu rumunjskog glavnog grada, ali i na rumunjsku kulturu i jezik. Panoramski razgled grada: vožnja uz prekrasne bulevare i manju verziju Slavoluka pobjede, Muzej sela s preko 300 drvenih kućica, vjetrenjača, crkava iz cijele zemlje na obali jezera Herastreu, trg Piata Victoriei na kojem se nalazi zgrada vlade, Akademija znanosti, poznata koncertna dvorana Ateneum,  Sveučilište i Trg revolucije na kojem je započela revolucija 1989., trg Piata Unirii i zgrada Parlamenta koja je druga najveća poslovna zgrada na svijetu nakon Pentagona te trg Piata Constitutiei koji povezuje Parlament s Bulevardul Unirii – najvećom avenijom u Europi dugom gotovo 3 km. Razgled starog dijela grada ćemo nastaviti pješke: trg Unirii, Palača pravde, Curtea Veche – stari kraljevski sud sagrađen u vrijeme vladavine Vlada III Drakule, poznatog i kao Vlad Tepeš sredinom 15. stoljeća kao kneževska palača, a u kojem se danas nalazi muzej, crkva Sv. Antuna za koju se pretpostavlja da je najstarija građevina u Bukureštu, manastir Stavropoleos… Slobodno vrijeme za ručak, kupnju suvenira i shopping u najpoznatijoj ulici – Calea Victoriei. Nastavak vožnje prema gradiću Predeal, poznatom planinskom izletištu. Smještaj u hotel. Noćenje.

6. dan PREDEAL – SINAIA – BRAŠOV – PREDEAL
Doručak. Odlazak prema gradiću Sinaia koji se smjestio na planinskim padinama Karpata. Razgled kraljevskog dvorca Peleš, ljetne rezidencije rumunjskog kralja Karola I. Kraća vožnja do dvorca Bran, sagrađenog na 60 metara visokoj stijeni u podnožju Karpata. Razgled dvorca Vlada III. Tepeša, poznatog i kao Drakula. Slobodno vrijeme za kupovinu suvenira. Nastavak vožnje prema Brašovu, gradu kojeg su pod nazivom Kronstadt u 13.st sagradili Sasi uz pomoć Teutonaca kako bi razvili rudarstvo u Transilvaniji. Šetnja središtem grada koji nosi epitet „rumunjskog Salzburga“ na 1000 m visine: poznata gotička luteranska Crna crkva koja je ime dobila nakon što je pocrnila u požaru 1689., koja je ujedno i  najveća gotička crkva Jugoistočne Europe, ulica Sforii – najuža ulica u gradu,  stara gradska vijećnica, citadela, cehovske zgrade iz 16.st., crkva Sv. Bartolomeja, vrata Sv. Katarine koja su bila dio fortifikacijskog sustava… Kraće slobodno vrijeme za osobne programe. Povratak u hotel. Noćenje.

7. dan PREDEAL – HARMAN – SIGHISOARA – BIERTAN – MEDIAŠ
Doručak. Odlazak prema Harmanu i posjet poznatoj utvrđenoj crkvi koju su sagradili Sasi u 13.st., a koja je uvrštena i na UNESCO-v popis svjetske baštine. Nastavak vožnje do Sighisoare, grada smještenog na rijeci Tarnava Mare koji je pod zaštitom UNESCO-a. Sighisoaru mnogi smatraju najljepšim gradom Transilvanije, a poznata je i kao jedan od najljepših primjera mješavine gotike, renesanse i baroka u ovom djelu Europe. Razgled grada: kula sa satom koja je ulaz u srednjovjekovnu gradsku jezgru, rodna kuća vlaškog vladara Vlada Tepeša, renesansna palača poznata kao Jelenova kuća, srednjovjekovne kule koje su bile sjedišta gradskih cehova, dominikanska crkva, Crkva na brežuljku – tipičan primjer utvrđenih crkvi koje su specifične za ovu regiju. Slobodno vrijeme. Odlazimo do sela Biertan u kojem se nalazi poznata luteranska utvrđena crkva koju su sagradili Sasi u 15.st. Nastavak vožnje prema Mediašu, gradu poznatom po šarenim fasadama, malim uličicama i saskim dobro očuvanim  srednjovjekovnim zidinama, a od kojih je najpoznatiji Toranj trubača uz gotičku crkvu Sv. Margarete. Smještaj u hotel. Noćenje.

8.dan MEDIAŠ – SIBIU – HUNEDOARA – ARAD
Doručak. Odlazak prema Sibiu, nekadašnjem glavnom gradu Transilvanije koji nosi epitet muzeja na otvorenom i europskoj prijestolnici kulture 2007. godine. Razgled grada: Veliki trg sa Palačom Brukenthal  u kojoj se danas nalazi Nacionalni muzej, Mali trg sa Savjetnom kulom iz 13.st., obrambene kule, Trg Huet sa evangelističkom katedralom iz 14.st., Most laži… Slobodno vrijeme za ručak i kupovinu suvenira.  Vožnja prema gradiću Hunedoari, poznatom po istoimenom gotičko-renesansnom dvorcu ugarsko-hrvatskog kralja Matijaša Korvina. Nastavak vožnje prema Aradu, gradu smještenom na rijeci Mureš koji je važno industrijsko središte. Šetnja središtem grada: Bulevar revolucije, Gradska vijećnica, Palača kulture, neo-gotička Crvena crkva, rimokatolička crkva, Državno kazalište, palača Bohus koja je primjer art nouveau stila, barokna pravoslavna katedrala, stari toranj za vodu koji je pretvoren u muzej, Staro kazalište u kojem je radio najpoznatiji rumunjski pjesnik Mihai Eminescu, židovska četvrt, gradske zidine građene za vrijeme Marije Terezije… Smještaj u hotel. Noćenje.

9.dan ARAD – ZAGREB
Doručak. Odjava iz hotela i povratak za Zagreb. Vožnja kroz Rumunjsku i Mađarsku prema Hrvatskoj uz kraća zaustavljanja radi odmora. Dolazak u Zagreb u večernjim satima.

Cijena aranžmana po osobi u HRK:

datum polaska
trenutno nema polazaka
First Minute cijena --
Redovna cijena --

Napomena:
Mogućnost besplatnog parkinga na kilometar udaljenosti od Autobusnog kolodvora Zagreb (ograničen broj mjesta).

Rok za prijavu: 14 dana prije puta 

Minimalan broj putnika: 40

Cijena uključuje:
• prijevoz visokoturističkim autobusom prema programu
• smještaj na osnovi ukupno 8 noćenja s buffet doručkom u  hotelima 3*/4* zvjezdice: 1 noćenje u Oradei, 1 noćenje u Campalung Moldovenesc, 1 noćenje u Piatra Neamt, 1 noćenje u Constanti, 2 noćenja u Predealu, jedno noćenje u Mediašu i 1 noćenje u Aradu
• sva razgledavanja  i izlete prema programu
• krstarenje deltom Dunava s ručkom na brodu (turistički riblji menu u 3 slijeda bez pića)
• pratitelja tijekom putovanja
• mjesnog  službenog vodiča tijekom ture u Rumunjskoj od Oradee do Arada
• putničku tranzitnu pristojbu u Srbiji
• pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

Cijena ne uključuje:
• doplatu za jednokrevetnu sobu
• doplatu za 8 večera (7 večera u hotelima i 1 večera s folklornim programom bez pića, uplata moguća isključivo prilikom rezervacije programa)
• ulaznice za muzeje i kulturno-povijesne spomenike koje nisu navedene kao uključene
• ulaznicu za Povijesno-arheološki muzej Piatra Neamt – 1 eur, Muzej lijepih umjetnosti Piatra Neamt – 1 eur, Prirodno-znanstveni muzej Piatra Neamt – 1 eur, ulaznica za manastir Voronet – 1 eur, ulaznica za manastir Agapia – 1 eur, ulaznica za manastir Varatec – 1 eur, ulaznica za dvorac Peleš – 4,5 eur, ulaznica za dvorac Bran – 7,8 eur, Crna crkva u Brašovu – 1 eur, ulaznica za dvorac Hunedoara – 1.80 eur (informativne cijene ulaznica, podložne promjenama)
• dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz itd.)
• putno osiguranje

Popusti:
Djeca do 12 godina u pratnji dviju odraslih osoba: 20% popusta u dvokrevetnoj sobi s pomoćnim ležajem. Treća odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi s pomoćnim ležajem: 10% popusta.

Rumunjska je država u jugoistočnoj, djelomično u srednjoj Europi. Na istoku izlazi na Crno more, a graniči na na jugu s Bugarskom, na jugozapadu sa Srbijom, na sjeverozapadu s Mađarskom, na sjeveru s Ukrajinom te na sjeveroistoku s Moldovom. Rumunjska je član NATO saveza i Europske unije. Stanovništvo Rumunjske vrlo je složen pojam zbog kompleksne etnogeneza Rumunja. Utjecaji susjednih zemalja još su vrlo prisutni, a u nekim dijelovima Rumunjske etnička slika je pravi mozaik, iako je u načelu Rumunjska relativno homogena država. Slična je situacija i s vjerskom strukturom.

Bukurešt (rumunjski: Bucureşti) je glavni i najveći grad Rumunjske. Grad je 2007. godine brojio 1.931.838 stanovnika, a administrativno područje imalo je 2.600.000 stanovnika. Godine 1931. grad je imao samo 638.000 stanovnika; brzi rast doveo je do nestašice stambenih objekata. Manje je poznato da je Bukurešt utemeljio vlaški knez Vlad III. Drakula. Rijeka Dâmboviţa dijeli Bukurešt na dva dijela, a adminstrativno je podijeljen na šest dijelova, dok okolni ruralni dio čini sedmi. Površina administrativnog područja je oko 300 km². Nadmorska visina iznosi 88 metara, a grad je udaljen 265 km od Crnog mora i 65 kilometara od Dunava. Bukurešt je poznat i kao Balkanski Pariz; kroz grad prolaze dva velika bulevara, a velik dio zgrada izgradili su strani arhitekti.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti: 
Za  državljane Republike Hrvatske  viza za Rumunjsku nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća putovnica ili osobna iskaznica. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju.

Mogućnosti plaćanja:
• gotovina, netbanking internet bankarstvo, opće uplatnice
• kreditne kartice:
- jednokratno: American Express, Diners, Maestro, Visa, Mastercard
- obročno: American 2 - 6 rata beskamatno, Diners 2-12 rata beskamatno, Mastercard 2-12 rata beskamatno, Maestro Zagrebačke banke 2-12 rata beskamatno

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 30% ukupnog iznosa, a ostatak 21 dan prije početka putovanja. Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju.
Minimalan broj putnika za putovanje je 40. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja. Završno pismo šaljemo 2 dana prije početka putovanja.

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: BRAVO PUTOVANJA d.o.o., HR-AB-01-080659793. Polica osiguranja od odgovornosti broj 1399-00036581 i Ugovor o osiguranju jamčevine za turističke paket aranžmane broj 1501-00000568 uplaćena kod Wiener osiguranja. Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, http://www.mvp.hr. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.