bravo putovanja krstarenja tunis putovanje turistička agencija
 

facebook
Turkmenistan i Uzbekistan - 12 dana
Šifra aranžmana046203
Datum polaska 22.6.2018
Datum povratka3.7.2018
Boravak 12 dana
Grad polaskaZagreb
PrijevozZrakoplov
Kategorija smještaja
UslugaPrema programu
Cijenaod 15.490,00 kn
Termini
Šifra
Grad polaska
Datum polaska
Datum povratka
Boravak
Cijena
046203Zagreb22.6.20183.7.201812 dana15490,00
046203Zagreb14.8.201825.8.201812 dana15490,00

Opis programa

Putovanje u Turkmenistan i Uzbekistan avionom - 12 dana

Ashgabat-Mary-Bukhara-Shakhrisabz-Samarkand-Tashkent

1.dan: ZAGREB - ISTANBUL
Sastanak putnika u Zračnoj luci Franjo Tuđman u Zagrebu, kod šaltera centralnih informacija dva sata prije polijetanje zrakoplova prema Istanbulu na liniji TK1056 (Turkish Airlines) u 20.10 sati. Dolazak u Istanbul u 23.20 sati

2.dan: ISTANBUL  - ASHGABAT
Nastavak putovanja prema Ashgabatu u 1.10 sati na liniji TK324. Dolazak u Ashgabat u 6.50 sati. Sastanak s predstavnikom lokalnog agenta te nakon carinskih formalnosti organizirani prijevoz do hotela 4*, smještaj u sobe te doručak i odmor.
Odlazak na razgled grada: tvrđava stare Nise (UNESCO lista svjetske baštine), jednog od glavnih gradova Partinskog carstva. Smještena na nepravilnom peterokutnom trgu u podnožju Kopet-Dag gorja, stara Nisa čini prekrasan orjentir. Površinom od čak 14ha, tvrđava sadrži dva djelomično iskopana kompleksa Partinskog perioda (3 st.pr.kr. – 3 st.n.e.), građene kao kraljevski kompleks i hram. Napuštena krajem Partinskog perioda, Nisi je promjenjena funkcija, postala je Novom Nisom, danas još jednim arheološkim nalazištem nekoliko kilometara zapadnije – razvila se u važan srednjovjekovni grad na Putu svile. Iz Nise povratak u Ashgabat do Nacionalnog povijesnog i etnografskog muzeja u kojem je smještena znamenita zbirka predmeta s područja Turkmenistana (Nise, Mera, Kunye-Ugencha i drugih). Panoramski razgled grada: parkovi i spomenici iz razdoblja državne nezavisnosti, impresivna Ertoghrul Ghazi džamija. Večera dobrodošlice u lokalnom restoranu. Noćenje.

3.dan: ASHGABAT                     
Nakon doručka posjet Tolkucha sajmu koji privlači žitelje čitave regije koji ovdje trguju devama, stokom, peradi, nakitom, tepisima, začinima i raznim drugim dobrima. Zatim posjet Nacionalnom muzeju tepiha u Ashgabatu, izvrsnoj zbirci ručno rađenih tepiha i tapiserija. Vožnja do 90km zapadno od Ashgabata, do podzemne špilje Kov-Ata s termalnim izvorom i jezerom obogaćenim sumporom. Kupanje, odlazak u Geok Depe, te posjet prekrasnoj džamiji unutar Tekke kompleksa na čijem području se odvijala najveća bitka za rusku dominaciju centralnom Azijom krajem 19. stoljeća. Posjet ergeli Akhal-Tekke konja. Povratak u Ashgabat, usputno zaustavljanje u selu Kipchak uz posjet impresivnom kompleksu največe džamije Turkmenistana, gdje je smješten i obiteljski mauzolej prvog Predsjednika. Večera u lokalnom restoranu. Noćenje u hotelu.

4.dan: ASHGABAT – BOKURDAK – ASHGABAT - MARY                    
Nakon doručka vožnja do unutrašnjosti zemlje kroz Kara Kum pustinju s dinama i karakterističnom rijetkom vegetacijom. Dolazak u selo Bokurdak smještenom oko 100 kilometara od Ashgabata. Ovdje lokalno stanovništvo živi u kućama od sušene gline (odličan izolator od ekstremnih temperaturnih izmjena) ili u yurtama. Posjet lokalnoj obiteljskoj kući, upoznavanje s tradicionalnim načinom života i lokalnim običajima: izrada čipke, pichme (mjesna pekarnica), priprema mesne pite ishlekli, demonstracija mužnje deve. Mogućnost kušanja devinog mlijeka ili čaja. Upoznavanje s lokalnim vjerovanjima u zaštitne amajlije i Alaja žice korištene u svakodnevnom životu turkmenskih polunomada. Ručak s mjesnom obitelji. Povratak u Ashgabat, večernji let za Mary. Po dolasku u Mary, organizirani prijevoz do hotela, smještaj i noćenje.

5.dan: MARY                    
Nakon doručka odlazak do mjesta Bayram-Ali, skromnog suvremenog predgrađa slavnog drevnog grada Merva (UNESCO lista svjetske baštine), jednog od glavnih arheoloških nalazišta centralne Azije. Merv je imao značajnu ulogu u razvoju Puta svile prije 2000 godina. Unutar granica arheološkog parka površine 1200 hektara nalazi se više isprepletenih gradića, koje grubo možemo podijeliti u drevni (Erk Kala i Gyaur Kala), srednjovjekovni (Sultan Kala s predgrađem) i post-srednjovjekovni (Abdulla-Khan Kala i Bayram-Ali-Khan Kala). Osim ostataka gradova Merva, također ćemo posjetiti i srednjovjekovne tvrđave, veliku i malu Kyz Kalu, zatim mauzoleje Sultana Sanjara i Muhameda Ibn-Zeyda u tipičnom seldžučkom stilu gradnje ciglom. Ukoliko vrijeme dopušta, posjetiti ćemo još neke interesantne znamenitosti nalazišta. Nakon razgleda povratak u Mary i posjet Povijesnom muzeju s arheološkim nalazima iz drevnog Merva, Margusha kao i etnografskim prikazima života naroda Turkmena i ostalih manjina oaze Mugrab. Večera u lokalnom restoranu, noćenje.

6.dan: MARY – BUKHARA                      
Doručak. Prijepodne vožnja do granice prema Turkmenabadu. Prelazak granice u poslijepodnevnim satima na uzbečku stranu. Transfer do hotelaPosjet tvrđavi Ark (6.-19.stoljeće) koja je u srednjem vijeku predstavljala čitav grad s emirovom kućom, džamijama, kovnicom, vladinim ustanovama, skladištima, zatvorkim ćelijama i prostorom za javne egzekucije. Noćenje.

7.dan: BUKHARA
Doručak. Odlazak na cjelodnevni razgled grada: Bolo Khauz džamija; mauzolej Samanida (prva građevina središnje Azije građena od opeke, četvrtasta tlocrta s ciglenom kupolom geometrijskog uzorka koji se ubraja u arhitektonska remek djela svjetske baštine); Poikalon sa središnjom džamijom Masjidi Kalon, medresom Miri Arab i najvišim minaretom Orijenta onog doba, visokog 46 metara; Magoki Attori džamija; Trgovačke kupole (sastoje se od više trgovačkih središta: Tok-i-Zargaron (bazar nakita), Tok-i-Tilpak Furushon (bazar kapa i šešira) te Tok-i-Sarrafon (bazar novca i mjenjačnica); Tim Abdullakah koji je svojevremeno bio najelegantnije središte za trgovinu svilom i vunom; Lyabi-Haus (kompleks s Nodir-Devon Begi medresom i bazenom okružen stablima. Prikaz izrade kuhanja halve i upoznavanje s povijesti i tradicijom tog orijentalnog slatkiša. Pauza za čaj i degustaciju halve. Večera u nacionalnoj kući, noćenje.

8.dan: BUKHARA – SHAKHRISABZ – SAMARKAND
Doručak. Vožnja do Samarkanda kroz Shakhrisabz. Kraći razgled: Kuk Gumbaz džamija i Dorus Tilovat kompleks; Gumbazy Seydon (kuola Seyida), Dorus Saodat kompleks, džamija Hazrat Imam, Ak Saray (bijela tvrđava) koja je bila Timurova ljetna rezidencija. Postoji mogućnost da se vidi mjesno tradicionalno vjenčanje. Nastavak vožnje do hotela u Samarkandu. Smještaj, večera i noćenje.

9.dan: SAMARKAND
Doručak. Cjelodnevni razgled: Ulugbekov opservatorij (prvi orijentalni opservatorij iz 15.stoljeća s tridesetmetarskim sekstantom koji je izradio Ulugbek kako bi napravio točan astronomski katalog); Shai Zinda mauzolej – „grad mrtvih“, kompleks s dvadesetak jedinstvenih zgrada; Bibi Khanum džamija; Siab Bazaar – jedan od najvećih modernih orijentalnih bazara u Samarkandu; Trg Registan – službeno središte Timurskog carstva gdje su smješteni medresa Ulugbek, Sher Dor i Tillya Kari. Večera s uzbečkom obitelji, priprema Uzbek Pilava. Podjela grupe u timove i natjecanje u pripremi pilava. Tim koji pripremi najukusniji pilav dobiva nagradu! Povratak u hotel, noćenje.

10.dan: SAMARKAND – TASHKENT 
Doručak, odlazak na poludnevni razgled: Gur Amir mauzolej – arhitektonski spomenik Timuridske dinastije; Ayesha – prikaz orijentalnih kostima i izrade tekstila; slobodno vrijeme za shopping. Poslijepodne odlazak u Tashkent brzim vlakom (vožnja u trajanju od oko dva sata). Po dolasku u Tashkent smještaj u hotel, večera, noćenje.

11.dan: TASHKENT
Doručak. Odlazak na cjelodnevni razgled Tashkenta: Muzej primijenjenih umjetnosti, zgrada muzeja je atrakcija sama po sebi, izloženi su predmeti od keramike, tekstila, muzički instrumenti i igračke; Bazaar Chorsu; spomenik „Hrabrost“ žrtvama zemljotresa 1967. nakon kojega je Tashkent u potpunosti rekonstruiran; kazalište Navoi; Trg Amir Timur – središnji park gdje se okuplja maldež; Trg Mustakillik – bivši „Crveni trg“, glavni trg Tashkenta sa spomenikom žrtvama II. Svjetskog rata. Oproštajna večera s folklornim plesom u Abdulkasim medresi. Povratak u hotel.

12.dan: TASHKENT – ISTANBUL - ZAGREB
Prijava na let za Istanbul TK369 (Turkish Airlines) u 8.15 sati.  Dolazak u Istanbul u 11.35 sati po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja prema Zagrebu u 18.05 sati. Dolazak u Zagreb predviđen je u 19.15 sati.

Cijena po osobi u HRK:

datumi polazaka 2018.
22.06., 14.08.
First Minute cijena 15.490
Redovna cijena 15.990
Zrakoplovne pristojbe 1.990

FM cijena vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni

Obavezna doplata za pristojbe zračnih luka: 1.990 kn

Doplata za jednokrevetnu sobu: 1.900 kn

Cijena uključuje: povratnu zrakoplovnu kartu ekonomske klase Zagreb – Ashgabat, Turkmenistan – Zagreb, unutarnji let Ashgabat - Mary, brzi vlak Samarkand - Tashkent, smještaj u hotelima 3*/4* u Ashgabatu, Mary, Bukhari, Samarkandu i Tashkentu, uslugu noćenje s doručkom (u hotelima) i večere tijekom ture (u hotelu i lokalnim restoranima), sve razglede i ulaznice za lokalitete koji se posjećuju, sve prijevoze prema programu, pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku, lokalnog vodiča, jamčevinu i trošak organizacije putovanja.

Cijena ne uključuje: obaveznu doplatu za zrakoplovnu pristojbu (podložna je promjeni), izlaznu taksu iz obje zemlje (plaćanje na graničnom prijelazu), obroke koji nisu navedeni, troškove za fotografiranje i snimanje, trošak napojnica za lokalne vodiče i vozače te brigu o prtljazi, trošak vize za Turkmenistan i Uzbekistan (plaćanje na licu mjesta), putna osiguranja (preporučujemo), te osobne troškove.

Doplata za zrakoplovne pristojbe: 1.990 kn

Doplata za izlaznu taksu, na granici: 14 USD  (plaćanje na licu mjesta)

Doplata za vizu Uzbekistan i Turkmenistan: od 60 do 95 USD (plaćanje na licu mjesta)

Doplata za napojnice (plaćanje na licu mjesta): 50 USD po osobi

Važne napomene
- Kategorizacija hotela odgovara službenoj kategorizaciji Turkmenistana i Uzbekistana i nije usporediva s kategorizacijom hotela drugih zemalja te može biti niža od europskih standarda.
- Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih poslova ili na njihovoj web stranici: http://www.mvep.hr
- Agencija zadržava pravo promjene vremena letova i redoslijeda programa ukoliko to zahtijeva objektivna situacija tijekom putovanja.
- Prilikom rezervacije, potrebno je priložiti kopiju prve stranice putovnice. Putovnica mora biti važeća najmanje 6 mjeseci od završetka putovanja.
- Pristojbe zračnih luka podložne promjenama do dana izdavanja zrakoplovnih karata, a prema uvjetima zrakoplovnih kompanija koji vrijede za grupe, karte za sve putnike izdaju se u jednom danu cca 14-7 dana prije puta

Viza za Uzbekistan: potrebna. Potrebno je dostaviti skeniranu putovnicu zajedno s traženim podacima o putniku (na prodajnom mjestu). Potrebno vrijeme ishođenja je 10-14 dana. Cijena vize je 10-25$ ovisno o nacionalnosti i broju ulaza. http://www.evisa.mfa.uz

Viza za Turkmenistan: potrebna. Potrebno je dostaviti isto kao i za Uzbekistan. Potrebno vrijeme ishođenja vize je oko 14 dana. Cijena vize iznosi od 50 do 70 USD (ovisno o državljanstvu i broju ulaza) i 14 USD plaća se po osobi za imigracijsku taksu (plaćanje sve na licu mjesta).

MINIMALAN BROJ PUTNIKA ZA REALIZACIJU ARANŽMANA: 15

KORISNE INFORMACIJE:

Službeno ime: Republika Uzbekistan
Površina: 447.500 km2
Stanovništvo: 25,5 milijuna
Glavni grad: Tashkent
Službeni jezik: uzbečki
Pozivni broj: +998
Vremenska razlika: +3 sata zimi, + 2 sata ljeti
Službeno ime: Republika Turkmenistan
Površina: 488.100 km2
Stanovništvo: 4,85 milijuna
Glavni grad: Ashgabat
Službeni jezik: turkmenski
Pozivni broj: +993
Vremenska razlika: +3 sata zimi, + 2 sata ljeti
Klima: Uzbekistan i Turkmenistan imaju kontinentalnu klimu.
Uzbekistan: U Uzbekistanu je najtoplije na jugu, a najhladnije na sjeveru. Prosječna zimska temperatura na sjeveru iznosi -8 stupnjeva, a na jugu se kreće oko nule. Ljeta su dosta suha, a prosječna temperatura iznosi 35 stupnjeva.
Turkmenistan: Klima Turkmenistana je vrlo suha, jedna od najsušnijih na svijetu, a temperature su više nego u Uzbekistanu. Ljeta su jako vruća s temperaturom iznad 42 stupnja, a zime blage i kišne s prosječnom temperaturom oko nula stupnjeva. Najbolje vrijeme za putovanje u Turkmenistan je u proljeće (od travnja do lipnja) te u jesen (od rujna do listopada).
Piće: Preporučujemo da kupujete flaširanu vodu. Na ovim se područjima tradicionalno pije puno čaja (crnog i zelenog), no pijenje kave nije uobičajeno pa je na nekim mjestima nećete moći niti naručiti. Alkohol se može kupiti i konzumirati.
Hrana:  Hrana obiluje voćem, povrćem i mesom, ali nije posebno egzotična za naše pojmove. Vegetarijanska hrana nije sastavni dio Uzbečke i Turkmenske kuhinje pa je vegetarijanski obrok potrebno unaprijed naručiti.
Cijepljenje: Nije potrebno. Predlažemo da detalje provjerite sa svojim nadležnim Zavodom za javno zdravstvo Valuta: uzbekistanski som (UZS); 1 EUR = 3,037 UZS; 1 USD = 2,777 UZS; 
turkmenski manat (TMT); 1 EUR= 3,82 TMT; 1 USD = 3.50 TMT  (prosinac 2015.)
Novac: Preporučujemo da sa sobom ponesete dolare, no moguće je zamijeniti i eure. Novac mijenjajte u legalnim mjenjačnicama i bankama i izbjegavajte crno tržište. Kreditne kartice (Visa i Master Card) moguće je koristiti u nekim hotelima većih turističkih središta, no preporučujemo da sa više oslonite na gotovinu. Bankomati se mogu pronaći u bankama i nekim hotelima.
Mobilni telefoni i Internet: Vipnet, T-Mobile i imaju roaming s obje zemlje, dok Tele 2 ima roaming samo s Uzbekistanom. Internet je dostupan u hotelima i internet kafićima, a međunarodni pozivi mogu se obavljati bez problema.
Električna energija: Nije potrebno nositi adaptere jer se koriste utičnice s naponom od 220 volti.