bravo putovanja krstarenja tunis putovanje turistička agencija
 

facebook
Iran - 10 dana
Šifra aranžmana393039
Datum polaska 22.4.2018
Datum povratka29.4.2018
Boravak 8 dana
Grad polaskaZagreb
PrijevozZrakoplov
Kategorija smještaja
UslugaPolupansion
Cijenaod 13.580,00 kn
Termini
Šifra
Grad polaska
Datum polaska
Datum povratka
Boravak
Cijena
393039Zagreb22.4.201829.4.20188 dana13580,00

Opis programa

Putovanje u Iran avionom - 10 dana

1.dan 22.04. (nedjelja): ZAGREB - ISTANBUL
Sastanak putnika u zagrebačkoj zračnoj luci 90 minuta prije polijetanja. Polijetanje za Istanbul u 20:10 h (let TK 1056) s dolaskom u 23:20 h po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja za Teheran u 01:20 h  (let TK 878).

2.dan: 23.04. (ponedjeljak) TEHERAN
Po slijetanju u Teheran (u 06:00 h) početak razgleda glavnog grada Irana: Arheološki odjel Nacionalnog muzeja, palača Golestan (nekadašnja kraljevska palača danas je pod zaštitom UNESCO-a). Smještaj u hotel i kratki odmor. Nastavak razgleda grada: Muzej dragulja kraljevske krune s jednom od najbogatijih svjetskih zbirki kraljevskog blaga. Večera, noćenje.

3.dan: 24.04. (utorak) TEHERAN-QOM-KASHAN-ISFAHAN
Nakon doručka polazak na put prema Isfahanu. Usputno zaustavljanje u drugom po važnosti religijskom centru Qomu i Kashanu, gradu kojeg zovu i "pustinjskim biserom". U predvečernjim satima dolazak u Isfahan, večera, noćenje.

4.dan 25.04. (srijeda) ISFAHAN
Doručak. Slijedi cjelodnevni razgled jednog od najljepših gradova svijeta. Prijestolnica šaha Abbasa I sa svojom džamijom Imam koja dominira gradom, ogromnom kupolom od zelene keramike i dva minareta, remek djelo islamske arhitekture, smještena na 500 m dugom trgu Nasq-e-Jahan. Posjet obližnjoj palači A'li Qapu te džamiji Sheikh Lotfollah sa cvjetnim ukrasima plave keramike. U poslijepodnevnim satima posjet Armenskoj četvrti s katedralom Vank i obližnjim biskupskim dvorom a posjet mostovima na rijeci Zayande zaokružit će sliku ovog grada iz bajki tisuću i jedne noći. Večera, noćenje.

5.dan 26.04. (četvrtak) ISFAHAN-YAZD
Nakon doručka slobodno vrijeme za šetnje i kupovinu. Polazak autobusom prema još jednom dragulju iranske kulture- drevnom gradu Yazdu. Usputno zaustavljanje u Nainu u kojem se nalazi treća po starosti džamija u Iranu. Po dolasku u Yazd večera i smještaj u hotel.

6.dan: 27.04. (petak) YAZD
Poslije doručka cjelodnevni razgled grada, središta Zoroastrizma, vjere koja slavi vatru. Posjet  suvremenom hramu Zaratustre gdje gori vječni oganj, zatim Kule tišine gdje su pticama izlagana tijela mrtvih Zoroastrijaca (pokop mrtvih nije dozvoljen jer bi zemlja bila onečišćena). Razgled veličanstvene Jami džamije iz 14.stoljeća s najvišim minaretima i lijepom keramikom, svetište "dvanaest Imama". Razgled čuvenog "muzeja vode" u kojem je prikazana višetisućljetna tradicija vodoopskrbnih sustava iranskih gradova. Šetnja starim dijelom Yazda sa Badgirima (rashladnim tornjevima) i labirintom uskih ulica, posjet  gradskom bazaru. Večera, noćenje.

7.dan: 28.04. (subota) YAZD - SHIRAZ
Nakon doručka polazak autobusom prema Shirazu, gradu vrtova i pjesnika. Po dolasku  razgled Quran Gate-a (slavoluka Kur'anu) i mauzoleja-džamijeShah-e-Cheragh. Večera, noćenje.

8.dan: 29.04. (nedjelja)  SHIRAZ - PERSEPOLIS-NASH E ROSTAM-PASARGADE
Doručak u hotelu: odlazak u Persepolis, veličanstveno sjedište najvećeg perzijskog kralja Darija I. Razgled ruševina s kraljevskom palačom i bas-reljefima iz 4.st.p.n.e. Slavu Persepolisa prekinuo je Aleksandar Veliki razorivši ga 330 godine p.n.e. Nastavak autobusom preko planinskih prijevoja do starih središta Perzijskog carstva: Naqshe Rustam, ogromnih grobnica posljednjih  Ahemeniskih vladara Darija I, Darija II i Kserksa I uklesanih u stijene te sjevernije, Pasargade sa grobnicom Kira Velikog (6.st.p.n.e.) iz dinastije Ahemenida. Povratak u Shiraz , večera u gradu, noćenje.

9.dan: 30.04. (ponedjeljak) SHIRAZ
Poslije doručka polazak na cjelodnevni razgled Shiraza: Zand kompleks sa citadelom Arg-e-Karim Kan. Slijedi vrt Eram, čije su građevine i botanički vrt pod zaštitom UNESCO-a. Nastavljamo posjetom mauzoleju pjesnika Hafeza kao i džamiji Nasir ol-Mulk. Posjet džamiji Vakil i čuvenom Vakil bazaru, jednom od najljepših u Iranu. Oproštajna večera u gradu, transfer do zračne luke.

10.dan 01.05. (utorak) SHIRAZ - ISTANBUL - ZAGREB
Polijetanje za Istanbul u 01:35 h ujutro (let TK 885) s dolaskom u Istanbul u 05:15 h po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja letom za Zagreb u 07:15 h (TK 1053) s dolaskom u Zagreb u 08.35 h.

Cijena po osobi u HRK:

datum polaska
22.04.
Redovna cijena 13.580
Zrakoplovne pristojbe 1.995

Dodatak za jednokrevetnu sobu: 2.200 kn

Cijena uključuje: prijevoz zrakoplovom prema programu, smještaj u hotelima 4* i 3* (lokalna kategorizacija), polupansione tijekom čitavog boravka u Iranu, transfere, prijevoz udobnim autobusom, lokalnog vodiča, razglede s ulaznicama prema programu, hrvatskog vodiča - pratioca tijekom čitavog putovanja.

Nije uključeno: aerodromske pristojbe: 1.995 kn (podložne promjenama), troškove dobavljanja vize: 350 kn, napojnice: 5 USD dnevno (ukupno 40 USD)

Viza: rješava ju agencija-organizator putovanja. Uz prijavu je potrebno priložiti putovnicu i jednu sliku 3,5 x 4,5 cm najkasnije 20 dana prije putovanja. Putovnica mora važiti najmanje 6 mjeseci  i imati dvije prazne stranice za vizu.

Korisne informacije:

ZAKONI I OBIČAJI: Konzumacija alkohola je strogo zabranjena, isto kao i knjige i časopisi koji prikazuju žensko tijelo.Žene turisti trebaju pokrivati kosu, ramena ,nadlaktice, noge. Preporučuju se hlače i tunike od laganih ljetnih materijala. Pravilo: što više poštovanja iskazujete islamskoj kulturi, to je bolja dobrodošlica.
SIGURNOST: Posjetitelji Irana iznenađeni su ljubaznim i srdačnim prijemom svojih domaćina. Sitne krađe i uznemiravanja turista izuzetna su rijetkost, ali oprez je uvijek dobrodošao.
ZDRAVLJE I HIGIJENA: Iran je u pravilu čista država i ne zahtijeva se nikakvo cijepljenje. Preporučamo ponijeti toaletni pribor, dezinfekcijske maramice, zaštitu od sunca, udobnu obuću .
VREMENSKA RAZLIKA: SEV+ 2h 30 min
JEZIK: službeni jezik je farsi (indoeuropski jezik). U većim hotelima moguće je sporazumjeti se na engleskom jeziku.
KLIMA: prosječne temperature u travnju/svibnju kreću se od 12 C (jutarnji min) do cca 30 C (dnevni max). Klima je kontinentalna (vruća ljeta i hladne zime).
NOVAC: službena valuta je rial. Preporučujemo nositi gotovinu u manjim apoenima - kombinirano  EUR i USD. Kreditne kartice mogu se koristiti u trgovinama tepiha, srebrnog i zlatnog nakita, u posljednje vrijeme i u većim hotelima, shopping centrima.