bravo putovanja krstarenja tunis putovanje turistička agencija
 

facebook
Kuba - 13 dana
Šifra aranžmana002746
Datum polaska 2.2.2018
Datum povratka14.2.2018
Boravak 13 dana
Grad polaskaZagreb
PrijevozZrakoplov
Kategorija smještaja
UslugaPrema programu
Cijenaod 15.490,00 kn
Termini
Šifra
Grad polaska
Datum polaska
Datum povratka
Boravak
Cijena
002746Zagreb2.2.201814.2.201813 dana15490,00

Opis programa

Putovanje na Kubu avionom - 13 dana

Velika tura veličanstvenom Kubom

1.dan ZAGREB - ISTANBUL - HAVANA
Sastanak putnika s pratiteljem putovanja u Zračnoj luci Zagreb kod šaltera informacija u 07:10 sati. Prijava na let Turkish Airlinesa za Istanbul. Odlazak zrakoplova u 09:10 sati, dolazak u Istanbul u 13:15 sati po lokalnom vremenu.  Transfer do grada. Razgled grada autobusom i pješice: posjet Sultan Ahmetu, Plavoj džamiji, Grand Bazaru, Egipatskom bazaru… Preporučujemo tradicionalni objed u nekom od egzotičnih restorana u obližnjoj četvrti Gülhane. U poslijepodnevnim satima transfer do zračne luke. Dnevni odmor u hotelu i transfer u zračnu luku Ataturk. Nastavak leta prema Havani u 02:05 sati.

2.dan HAVANA – COJIMAR - HAVANA
Dolazak u zračnu luku José Martí u Havani predviđen je u 07:35 po lokalnom vremenu. U pratnji lokalnog vodiča posjetit ćemo obližnji gradić Cojimar u kojem se nalazi muzej Ernesta Hemingwaya u vili Finca Vigia u kojoj je provodio svoje godine, a u luci je privezan i njegov poznati brod Pilar. Kraće slobodno vrijeme za vlastite programe. Slijedi transfer do Havane, glavnog grada, najveće luke i vodećeg trgovinskog središta Kube. Panoramski razgled modernog dijela grada –  Teatro nacional, Gran Teatro de Havana, El Capitolio... Šetnja Starom Havanom koja je najbogatija zbirka kolonijalne arhitekture Latinske Amerike pod zaštitom UNESCO-a od 1982. Prošetat ćemo Trgom revolucije, posjetiti kolonijalnu utvrdu El Morro, Katedralu, kultno sastajalište revolucionara Bodeguita del Medio…  Kasni ručak u Vista Mar (uključen u cijenu). Posjetit ćemo Muzej ruma i gradski muzej u  Palacio de Capitanes Generales. Smještaj u hotel. Šetnja s pratiteljem putovanja do nekog od mnogobrojnih salsa barova na Maleconu. Noćenje.

3.dan HAVANA - VINALES – PINAR DEL RIO - HAVANA
Doručak. Slobodan za vlastite programe ili šetnju do Miramara, nekadašnjeg rezidencijalnog dijela grada u kojem se nalaze mnogobrojne palače i parkovi. Mogućnost odlaska na fakultativni izlet u dolinu Vinales koja se nalazi u provinciji Pinar del Rio, poznatoj po tradicionalnom uzgoju najkvalitetnijeg duhana na svijetu. Vožnja kroz prekrasne krajolike najzapadnije kubanske regije uz zaustavljanje na vidikovcu Los Jazmines s kojeg se pruža panoramski pogled na cijelu dolinu. Glavni grad regije Pinar del Rio je poznat kao centar industrije duhana. Panoramski obilazak grada i posjet tvornici duhana u kojoj ćete imati priliku vidjeti proces nastanka najpoznatijih svjetskih cigara. Posjetit ćemo poznatu indijansku špilju unutar koje izvire rječica te ćemo se prošetati rasvijetljenim djelom i pogledati poznati mural naslikan na stijeni - Mural pretpovijesti koji predstavlja prastanovnike Kube. Organizirani ručak u lokalnom restoranu. Povratak u Havanu. Slobodno vrijeme za vlastite programe. Mogućnost fakultativnog odlaska na Tropicana show (uz doplatu). Noćenje.

4.dan HAVANA – CIENFUEGOS
Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja prema Cienfuegosu. Razgled grada koji se smjestio na obali Karipskog mora i nosi naziv „biser juga“ te se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Osnovali su ga francuski doseljenici i ubrzo je postao važno trgovačko središte poznato po trgovini šećernom trskom, duhanom i kavom. Šetnja povijesnim dijelom grada: središnji trg Plaza de Armas, Parque José Martí, Guvernerova palača, Arco de Triunfo – jedini slavoluk na Kubi, Katedrala, Castillo de Nuestra Señora de los Ángeles de Jagua – utvrda iz 1745. koju su podigli Španjolci za obranu od karipskih gusara… Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

5.dan CIENFUEGOS – SANTA CLARA – TRINIDAD
Doručak. Odjava iz hotela. Vožnja  autobusom do obližnje  Santa Clare, grada koji je bio poprište posljednje bitke gerilskog rata pod vodstvom Che Guevare. Posjet  Muzeju i mauzoleju Che Guevare. Šetnja gradskim centrom do Trga revolucije. Nastavak vožnje prema Trinidadu. Kraće zaustavljanje u dolini Los Ingenios radi fotografiranja prekrasne panorame. Krajem 17 st. nedaleko Trinidada, u Valle de los Ingenios se nalazilo 56 mlinova, a na šećernim poljima je bilo prisiljeno raditi preko 12 000 robova koji su u donijeli svoje običaje, religiju i tradiciju koji su snažno utjecali na identitet i kulturno bogatstvo Trinidada. Večera. Noćenje.

6.dan TRINIDAD – SANTI SPIRITUS – CAMAGUEY
Doručak. Odjava iz hotela. Razgled  Trinidada kojeg je 1591. osnovao španjolski konkvistador Diego Velazquez de Cuéllar. Šetnja živopisnim uličicama grada kojim dominira neoklasicistička i barokna arhitektura zbog koje je grad pod zaštitom UNESCO-a. Posjet Muzeju romantike koji posjeduje odličnu zbirku porculana, stakla, slika i dekorativnog namještaja. Nakon razgleda odlazak do poznate taverne La Canchánchara koja je ime dobila po slavnom piću iz te regije koje se radi od limunovog soka, meda, ruma ili rakije, a servira se u glaziranim keramičkim posudama, poznatog po tome što su ga pili članovi Mambisesa - Kubanske oslobodilačke vojske. Nastavak vožnje prema Santi Spiritusu, gradu koji je geografski centar otoka, smješten na obali rijeke Yayabo i prepoznatljiv po svojim  plavo oličenim pročeljima i uskim uličicama sa preko stotinu dobro očuvanih starih kolonijalnih građevina. Nastavak vožnje do Camagueya. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

7.dan CAMAGUEY – BAYAMO – SANTIAGO DE CUBA
Doručak. Odjava iz hotela. Panoramski razgled grada Camagueya. Centar grada smatra se najbolje očuvanim na otoku i pod zaštitom je UNESCO-a, a potpuno je obnovljen 2014.godine za svoju 500-godišnjicu osnutka. Šetnja gradskim središtem koje krase raskošne crkve i isprepleteni labirinti ulica. Gradsko dekorativno obilježje su tinajones – staklenke za prikupljanje kišnice. Vožnja do Bayamoa, grada koji se još naziva i „kolijevka  kubanske revolucije“. Razgled grada: La Catedral del Santisimo Salvador, Casa Natal de Céspedes – kuća u kojoj se rodio Carlos Manuel de Céspedes kojeg se smatra začetnikom kubanske nacije, Museo Provincial, Parque Céspedes... Nastavak vožnje do Santiaga. S obzirom da je Santiago bio glavni centar proizvodnje kave koju su uzgajali Francuzi izbjegli s Haitija, preporučamo popiti šalicu izvorne kave koja slovi kao jedna od najboljih na svijetu. Navečer je moguć fakultativni odlazak na tradicionalni spektakl Afro-kubanskog folklora. Večera. Noćenje.

8. dan SANTIAGO DE CUBA
Doručak. Santiago de Cuba je bio glavni grad Kube i sjedište guvernera do polovice 16. st. kada je to postala Havana. Santiago je poznati centar afro-kubanske glazbene umjetnosti, poznat po uglednim glazbenicima poput Ibrahima Ferera i Compaya Segunda, kasnijih članova čuvenog Buena Vista Social Club. Posjetit ćemo poznato groblje Cemeterio de Santa Ifigenia na kojem se nalaze grobovi kubanskih vođa José Martíja i Fidela Castra i vojarnu Montcada u kojoj se odvila prva bitka revolucije.  Razgled grada autobusom i pješice: Katedrala, Gradska vijećnica, Trg Antonio Maceo,  utvrda Castillo de San Pedro del Morro, Parque Cespedes, Muzej povijesti, Trg Revolucije, Muzej kuća Velázquez iz 16.st, spomen kuća Bacardi…  Večera. Večernja šetnja s pratiteljem putovanja do  četvrti Tivoli i područja grada uz Parque de los Cespedes poznatih po  kasnonoćnoj zabavi uz glazbu i ples. Noćenje.

9.dan SANTIAGO – GUANTANAMO – BARACOA – SANTIAGO
Doručak. Odlazak na izlet u područje rijeke Toa, poznate po kristalno čistoj vodi. Tijekom vožnje, napravit ćemo kratku foto pauzu kod Guantanama, najistočnije kubanske pokrajine koja okružuje vojnu bazu Guantanamo Bay. Kristofor Kolumbo je zaljev Guantanamo 1494. nazvao Puerto Grande, a to je i jedan od najraznolikijih prostora na Kubi s obzirom da su ga naseljavali mnogobrojni narodi koji su ostavili svoj kulturni utjecaj.   Veći dio toka rijeke Toa spada pod nacionalni biološki rezervat Chuchillas del Toa poznat po biološkoj raznolikosti i mnogobrojnim endemskim vrstama na Kubi. Ručak na ranču Toa (uključen u cijenu). Posjetit ćemo Baracou, prvu kubansku prijestolnicu koju su utemeljili španjolski konkvistadori krajem 14. stoljeća. Smatra se da je Kristofer Kolumbo pristao upravo u Baracoi kad je došao na Kubu. Zbog svoje geografske izolacije, Baracoa je do danas uspjela zadržati izgled tipičnog kubanskog gradića s obzirom da je do kubanske revolucije bilo moguće jedino ju posjetiti brodom. Povratak u Santiago. Večera. Noćenje.

10. dan SANTIAGO - CAYO GRANMA – HOLGUIN – HAVANA - VARADERO
Doručak. Odjava iz hotela. Odlazak trajektom do otoka Cayo Granma, slikovitog otočića na kojem ćete imati priliku vidjeti drvene kućice i autentično staro selo. Nastavak vožnje do Holguina, četvrtog najvećeg grada na Kubi i poznatog ljetovališta. Prijava na let za Havanu u 21:35. Transfer do Varadera. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje.

11.dan VARADERO
Doručak. Slobodni dan za šetnju gradom, posjet nekom od mnogobrojnih muzeja ili kupanje u kristalno čistom moru uz prekrasne kilometarske pješčane plaže. Ručak i večera u hotelu. Noćenje.

12.dan VARADERO – HAVANA - ISTANBUL
Rani doručak. Odjava iz hotela. Ukrcaj u autobus oko 05:00 sati, vožnja prema zračnoj luci José Martí.  Prijava na let kompanije Turkish Airlines za Istanbul. Odlazak zrakoplova u 09:35  po lokalnom vremenu. Noćni let do Istanbula.

13.dan ISTANBUL – ZAGREB
Dolazak u zračnu luku u Istanbulu predviđen je u 10:10 sati. Prijava na let Turkish Airlinesa za Zagreb. Odlazak zrakoplova u 12:45 sati. Dolazak u Zagreb u 13:20 sati po lokalnom vremenu.

Cijena aranžmana po osobi u HRK

datum polaska
02.02.2018.
Ultra First Minute cijena 15.490
First Minute cijena 16.190
Redovna cijena 16.850
Zrakoplovne pristojbe 2.690

Ultra First minute cijena vrijedi do 15.11.2017. ili do popunjenja kapaciteta po FM cijeni

First minute cijena vrijedi do 15.12.2017. ili do popunjenja kapaciteta po FM cijeni


Rok za prijavu: 14 dana prije putovanja  

Minimalan broj putnika: 25

Obavezna doplata za zrakoplovne pristojbe: 2.690 kn

Cijena uključuje:
• povratni zrakoplovni prijevoz Zagreb – Istanbul – Havana – Istanbul -Zagreb
• smještaj na osnovi ukupno 10 noćenja u hotelima 3*/4*:
2 noćenja u Havani na osnovi noćenja s doručkom
3 noćenja u Santiagu na osnovi polupansiona
1 noćenje u Camagueyu na osnovi polupansiona
1 noćenje u Trinidadu na osnovi polupansiona
1 noćenje u Cienfuegosu na osnovi polupansiona
2 noćenja u Varaderu na osnovi all inclusive
• povratni transfer od aerodroma do hotela u Havani
• let Holguin - Havana
• lokalnog vodiča na Kubi
• kasni ručak u Vista Mar u Havani
• prijevoz autobusom prema programu
• pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku
• jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje aranžmana

Cijena ne uključuje:
• zrakoplovne pristojbe u iznosu – 2.690 kn (podložne promjeni)
• nadoplata za jednokrevetnu sobu: 2.490 kn
•  Viza za Kubu (doplata pri uplati aranžmana ukoliko želite da vizu posreduje Bravo putovanja) – 450 kn
•  Viza za Tursku (doplata pri uplati aranžmana ukoliko želite da vizu posreduje Bravo putovanja) – 150 kn
• Obaveznu policu putnog zdravstvenog osiguranja
• troškove napojnica – 30 eur po osobi (plaćanje na licu mjesta)
• ulaznice za muzeje i kulturno-povijesne spomenike koje nisu navedene kao uključene(informativne cijene, mogu biti podložne promjeni):
muzej Ernesta Hemingwaya – 5 CUC, Muzej ruma – 5 CUC, Gradski muzej u  Palacio de Capitanes Generales – 3 CUC
• doplatu za izlet Vinales i Pinar del Rio – 70 eur (prijava prilikom rezervacije programa, plaćanje na licu mjesta)
• doplatu za Tropicana show – 105 eur (prijava prilikom rezervacije programa, plaćanje na licu mjesta)
• doplatu za afro-kubanski show u Cafe Taberni – 50 eur (prijava prilikom rezervacije programa, plaćanje na licu mjesta)
• ulaznicu za uzgajalište krokodila i etno selo Taino – 20 eur (prijava prilikom rezervacije programa, plaćanje na licu mjesta)
• dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz itd.)
• prijenos prtljage
• napojnice vodičima, vozačima i nosačima kofera
• putno osiguranje (preporučamo)

Obavezne doplate po osobi:
- zrakoplovne pristojbe 2.690 kn (Pristojbe zračnih luka su podložne promjenama i iznos pristojbe potvrđuje se i naplaćuje na dan izdavanja zrakoplovne karte.)
- viza za Tursku
- viza za Kubu : potrebno je dostaviti presliku putovnice koja je valjana još najmanje 6 mjeseci od dana predviđenog ulaska u Kubu

Popust: treća odrasla osoba u dvokrevetnoj sobi s pomoćnim ležajem – na upit

NAPOMENA: 
Preporučamo brzu prijavu zbog lokalnog kubanskog leta. Minimum za fakultativne izlete je 15 prijavljenih putnika. Iznos zrakoplovnih pristojbi podložan je promjenama i konačni iznos pristojbi potvrđuje se na dan izdavanja zrakoplovne karte. Redoslijed razgleda može biti promijenjen ovisno o izmjenama u redu letenja zrakoplova, radnim vremenima lokaliteta koji se posjećuju i vremenskim uvjetima. Vrijeme polaska zrakoplova može biti podložno promjeni. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Stranci moraju imati policu putnog osiguranja koja pokriva i zdravstveno osiguranje kako bi mogli ući na Kubu.

Praktične napomene: na Kubi je u upotrebi dualni platežni sustav. Posjetitelji obično koriste kubanski konvertibilni pesos (CUC) koji je po vrijednosti ekvivalent američkom dolaru, dok lokalno stanovništvo koristi za plaćanje nacionalnu valutu - kubanski pesos (CUP) čija vrijednost je puno niža od CUC-a. Preporuča se plaćanje gotovinom, kao i mijenjanje eura, čiji je tečaj puno povoljniji od američkog dolara. Dopušten je unos mobilnih telefona, tableta i laptopa, ali ako imaju ugrađen GPS mora ga se isključiti.

Republika Kuba je država i otok, otočje, koja se nalazi okružena Meksičkim zaljevom, Karipskim morem i Atlanskim oceanom. Okružena je sa Sjedinjenim Američkim Državama i Bahamima na sjeveru, Meksikom na zapadu, Kajmanskim otočjem i Jamajkom na jugu te Haitijem na jugoistoku. Kuba je socijalistička država. Fidel Castro je bio na vlasti od 1959., prvo kao premijer, a od 1976. kao predsjednik. sve do 24. veljače 2008. kada ga je na mjestu šefa države, šef vlade, sekretara Komunističke partije Kube, te vrhovnog zapovjednika Kubanskih oružanih snaga zamjenio brat Raul. Na kubi su popisana 3 jezika, od kojih je se jedan koristi samo kao drugi jezik (lucumi), broj korisnika nepoznat, jedan je znakovni jezik gluhih, i nacionalni je španjolski.

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:
Za državljane Republike Hrvatske  viza za Kubu je potrebna. Viza se ne stavlja u putovnicu. Ukoliko putnici žele da im vizu pribavi organizator, dužni su dostaviti kopiju prve i zadnje stranice putovnice. Putovnica mora vrijediti minimalno 6 mjeseci nakon ulaska u Kubu. Za putovanje u Republiku Tursku potrebna je obvezatna e-viza i važeća putovnica koja treba važiti najmanje 6 mjeseci od dana ulaska u zemlju. Prijava za E-vizu može se napraviti putem internetske stranice http://www.evisa.gov.tr ili u poslovnicama Bravo putovanja. Ukoliko se putnici odluče za izradu vize u poslovnicama Bravo putovanja, organizator putovanja će im dostaviti potreban formular kojeg su putnici dužni dostaviti organizatoru kako bi posredovao u vađenju vize, dok će im viza biti uručena na dan putovanja od strane pratitelja putovanja. Putnici su dužni informirati se o propisima države u koju putuju, o vizama, deviznim, carinskim i zdravstvenim propisima te provjeriti valjanost putovnice. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju.

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 30% ukupnog iznosa, a ostatak 21 dan prije početka putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju. Minimalan broj putnika za putovanje je 25. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 7 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja, te ima pravo izmjene cijene ukoliko dođe do promjene tečaja za više od 1,5% u odnosu na tečaj na dan izrade programa te ukoliko bi došlo do promjene cijene prijevoznika ili hotelijera. Završno pismo šaljemo 7 dana prije početka putovanja.

Mogućnosti plaćanja:
• gotovina, netbanking internet bankarstvo, opće uplatnice
• kreditne kartice:
- jednokratno: American Express, Diners, Maestro, Visa, Mastercard
- obročno: American 2-6 rata beskamatno, Diners 2-12 rata beskamatno, Mastercard 2-12 rata beskamatno, Maestro Zagrebačke banke 2-12 rata beskamatno

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju.
Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete.
Odgovorni organizator: BRAVO PUTOVANJA d.o.o., HR-AB-01-080659793.
Polica osiguranja od odgovornosti broj 1399-00032164 i Ugovor o osiguranju jamčevine za turističke paket aranžmane broj 1501-00000429 uplaćena kod Wiener osiguranja.
Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, http://www.mvp.hr
Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji.
Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.