bravo putovanja krstarenja tunis putovanje turistička agencija
Velika afrička tura - 16 dana
Šifra aranžmana1162833
Datum polaska 30.3.2018
Datum povratka14.4.2018
Boravak 16 dana
Grad polaskaZagreb
PrijevozZrakoplov
Kategorija smještaja
UslugaNoćenje s doručkom
Cijenaod 36.900,00 kn
Termini
Šifra
Grad polaska
Datum polaska
Datum povratka
Boravak
Cijena
1162833Zagreb30.3.201814.4.201816 dana36900,00

Opis programa

Putovanje velika afrička tura avionom - 16 dana

Južnoafrička Republika, Zambia, Bocvana, Namibija

30.03. i 31.03.
Polazak iz Zagreba avionom u 18:40. U Dohu slijećemo 31.03. u 01:00 ujutro. Let za Cape Town polijeće u 03:00 te smo u Cape Townu u 11:45 ujutro. Transfer do hotela. Smještaj u Radisson Blu Hotel&Residence 5*. Odlazak na zajedničku večeru. Povratak u hotel. Noćenje.

01.04.
Doručak. Odlazak na panoramski razgled grada koji se nalazi na krajnjem jugu Afrike i za mnoge je jedan od najljepših svjetskih gradova. U srcu grada nalazi se najstarija građevina Cape Towna - Castle of good hope, zgrada Parlamenta izgrađena 1884., Company Gardens - vrtovi napravljeni 1650-ih od strane prvih europskih doseljenika, malajska četvrt Bo Kaap poznata po svojim šarenim kućama te posjet muzeju District 6 (Osnovan od strane oslobođenih robova, trgovaca, obrtnika, radnika i imigranata). Nakon organiziranog ručka i kraćeg odmora polazak uspinjačom na Table Mountain (1085 m), veličanstvenu planinu jedinstvenog oblika koja se impozantno uzdiže nad gradom. Table Mountain je simbol Cape Towna, a proglašena je jednim od sedam svjetskih čuda prirode. Za lijepog vremena s planine se pruža prekrasan pogled na Cape Town i okolicu. Povratak u hotel u popodnevnim satima. Slobodno vrijeme za odmor i večeru. Noćenje.

02.04.
Doručak. Odlazak na cjelodnevni izlet do Cape Point-a. Vožnja obalnom cestom Chapman's Peak duž Atlanskog oceana tijekom koje možemo uživati u prekrasnom pejzažu. Uživat ćemo, po mnogima, u jednoj od najljepših panoramskih vožnji u svijetu. Nastavak putovanja do prirodnog rezervata Cape Point koji udomljuje brojne fascinantne životinje, uključujući babune, antilope i preko 150 vrsta ptica, među kojima i nojeve, najveće ptice na svijetu. Posjet Rtu Dobre nade te vožnja do Cape Pointa. Rt dobre nade je stjenoviti rt na vrhu poluotoka. U prošlosti je označen kao točka nakon koje su se brodovi iz Europe okretali i kretali na istok, prema Indiji. Prvi ga je otkrio portugalski kapetan flote, Bartolomeu Dias, te ga naziva Cabo das Tormentas (Olujni rt). Portugalski kralj mu je dao ime "Rt dobre nade" jer je pretpostavio da je otkriven pomorski put za Indiju. Slobodno vrijeme za šetnju i uspon do svjetionika sa kojeg se pruža nezaboravan pogled. Slijedi organizirani ručak, u lokalnom  restoranu na Kalk bayu – Cape to Cuba. Zaustavljanje na Boulders plaži, poznatoj po ogromnom broju pingvina koji su se na njoj nastanili. Procjenjuje se da trenutačno ima oko 3000 jedinki, među kojima se možete slobodno prošetati i uloviti pokoji odličan selfie. Posjetit ćemo i botanički vrt Kirstenbosch, na istočnim obroncima Table Mountaina,  koji je već godinama na listi najboljih botaničkih vrtova u svijetu. Povratak u Cape Town. Slobodno vrijeme za odmor i večeru. Noćenje.

03.04.
Doručak. Odlazak na poludnevni izlet na otok Robben koji se nalazi u zaljevu Table Bay. Doslovni prijevod imena s nizozemskog bi bio “Otok tuljana”. Otok je ravan i zbog erozije se uzdiže nekoliko metara iznad mora. Od 17. stoljeća korišten je kao zatvor, bolnica za neprihvaćene, kolonija gubavaca i vojna baza. Od 17. stoljeća nadalje su sačuvani ostaci kamenoloma, grobnica Hadije Kramata (prvog imama Kaapstadta koji je tu zatočen 1740-ih) iz 1755. godine i selo iz 19. stoljeća s upravnim zgradama, kapelom i župom, malenim svjetionikom i crkvom za gubavce koja je jedini ostatak kolonije gubavaca. Stare vojne građevine oko luke su nastale za Drugog svjetskog rata, dok su zgrade strogog zatvora nastale za vrijeme aparthejda 1960-ih. Ove zgrade koje su služile kao zatvor maksimalne sigurnosti za političke zatvorenike u vrijeme aparthejda, kao što su bivši predsjednik Južnoafričke Republike i dobitnik Nobelove nagrade za mir, Nelson Mandela, ali i brojni drugi kao što je bivši predsjednik Kgalema Motlanthe, te sadašnji predsjednik, Jacob Zuma. 1999. godine upisan je na UNESCO popis svjetske baštine, mjesto gdje je pobjedila sloboda i demokracija. Nakon završetka izleta, slobodno vrijeme za ručak i razgledavanje Victoria & Alfred Waterfronta. Kompleks koji nudi zabavu, kupovinu, domaće restorane i još mnogo toga. Povratak u hotel. Organizirana večera u lokalnom restoranu. Noćenje.

04.04.
Doručak. Odlazak na vinsku turu po okolici Cape Towna. Prvo ćemo posjetiti Franschoek, gradić kojeg su 1688. naselili izbjeglice francuskih Hugnota. Naselili su dolinu Olifantshoek (u prijevodu Slonova četvrt) koja je dobila ime po slonovima koji su dolazili u dolinu poroditi se. Kasnije se ime promijenilo „Francuska četvrt“ zbog novih farmi koje su nazivane po mjestima od kud su doseljenici dolazili. Ovdje možemo uživati u šetnji i kupovini u šarmantnim dućanima. Nakon slobodnog vremena, nastavak putovanja za Babylonstoren. Jedno od najstarijih Cape Dutch farmi u blizini Cape Towna. Prve podatke o farmi voća i vina imamo iz 1692. Vinski podrum, ukrasna peradna kućica, golubinjak, nagnuti zvonik i povijesna vrata su iz 1750ih. Vrt koji se prostire na 3,5 hektara zemlje je napravljen po uzoru na Company Garden u Cape Townu. Ima preko 300 vrsti biljaka i svaka ima medicinsku svrhu. Kušat ćemo 5 vrsta vina i ulja iz domaće proizvodnje. Organizirani ručak u Babylonstoren restoranu, te slobodno vrijeme za šetnju vrtom. Povratak u Cape Town. Noćenje.

05.04.
Doručak. Dan namijenjen za odmor, uživanje na hotelskom bazenu ili individualne razglede. Mogućnost fakultativnog izleta - Ronjenje s morskim psima. Transfer do Gansbaai-a, gradića s lukom iz koje polazimo brodom na druženje s morskim psima i, uz malo sreće - obitelji kitova koje navraćaju u zaljev. Ukoliko ne želite preplašiti morske pse i ući u kavez koji se spušta u more, možete ih promatrati i s palube broda. Po povratku ćemo uživati u prekrasnim pejsažima, vozeći se jednom od najljepših cesta JAR-a. Povratak u hotel. Noćenje.

06.04.
Doručak. Odjava iz hotela te transfer za zračnu luku Cape Town. Prijava na let u 14:25 sati za Livingstone. Po dolasku smještaj u hotel Avani Victoria Falls 4*. Transfer do hotela. Organizirana večera. Ostatak dana slobodan za uživanje u prirodi u kojoj se nalazi hotel. Noćenje.

07.04.
Doručak. Odlazak prema Victoria slapovima. Cjelonevni izlet za uživanje u jednom od sedam svjetskih čuda. Viktorija slapovi su se smjestili na rijeci Zambezi, na granici između Zambije i Zimbabvea. Sa širinom od preko 1,7 km i padom od 108 metara, gotovo su dva puta viši i širi od Nijagarinih slapova. 1855. ih je otkrio prvi Europljanin - David Livingstone i nazvao ih po britanskoj kraljici Viktoriji. Lokalno stanovništvo slapove naziva ‘'Mosi-oa-Tunya'', odnosno ‘'Dim koji grmi'', čime najbolje opisuju čaroban mozaik zvukova, osjeta i doživljaja grmljavine vode pri padu. Orgaizirani ručak u restoranu unutar parka, s pogledom na most i slapove. U poslijepodnevnim satima slijedi plovidba brodom po rijeci Zambezi. Vidjet ćemo vodenkonje, krokodile, razne vrste ptica i možda slonove. Tijekom plovidbe, uz služenje večere, imat ćete priliku za uživanje u nadaleko poznatom i spektakularnom afričkom zalasku sunca. Povratak u hotel. Noćenje.

08.04.
Doručak. Odlazak organiziranim prijevozom do gradića Kasane u Bocvani. Prije odlaska prema Bocvani, mogućnost organizacije posjeta lokalnom selu Mukuni, domu plemena Leja koji će vam pružiti srdačnu dobrodošlicu i pokazati vam njihov svijet običaja, tradicije i vjerovanja. Dolazak u Kasane i smještaj u River View Lodge 4*. Slobodno vrijeme za odmor i ručak. Večera organizirana u hotelu. Noćenje.

09.04.
Doručak. Safari autom. Nacionalni park Chobe je uz deltu Okavango napoznatiji prirodni rezervat u Bocvani. To je raznoliko područje, od granice na rijeci Chobe do, sada isušenog, kanala Savute te safari rezervata Oremi i delte Okavango. Park je napoznatiji po velikoj koncentraciji slonova koji obitavaju unutar parka, pretpostavlja se da je otprilike 120 tisuća jedinki uz veliki broj bivola, antilopa i grabežljivaca poput lavova, hijena, šakala, divljih pasa, itd. Uz sve ove životinje područje je također iznimno bogato ptičjim vrstama. Organizirani ručak i pauza za odmor. Poslijepodne odlazak na safari vožnju do večere. Povratak u lodge na organiziranu večeru. Noćenje

10.04.
Doručak. Odlazak na safari autom u Chobe, gdje ćemo ponovo imati priliku promatrati velik broj divljih životinja po kojima je nacionalni park poznat u svijetu. Povratak u hotel na organizirani ručak. Nakon ručka slijedi pauza za vrijeme koje će nam lokalne žene pokazati tradicionalno pletenje košara. Poslijepodnevni odlazak na safari brodom, na rijeci Chobe, gdje ćemo se susresti sa krokodilima, vodenkonje, slonove itd. Povratak u hotel. Organizirana večera, uz pokazne tradicionalne plesove uz vatru. Noćenje.

11.04.
Doručak. Odjava iz hotela te transfer za zračnu luku Kasane. Prijava na let u 14:00 sati za Johannesburg. U Johannesburgu imamo tri sata odmora do leta za Windhoek. U 19:00 prijava za let, te dolazak u Windhoek. Transfer do hotela. Smještaj u hotel Hilton 5*. Organizirana večera. Noćenje.

12.04.
Doručak. Odlazak prema lokalnoj N / a'an Ku Se divljini, gdje se gostima nudi jedinstvena prilika za upoznavanje i učenje od San ljudi, jedne od najstarijih etničkih skupina na svijetu. Pokazat će vam načine na koji su oni i njihovi starješine tisućljećima preživjeli u jednoj od najtežih okolina na zemlji. Saznajte više o njihovim održivim tehnikama lovstva i sakupljanja, njihovim tradicionalnim lijekovima i gledajte njihov tradicionalni ples. Povratak u grad na organizirani ručak. Nakon kraćeg odmora slijedi obilazak grada uz lokalnog vodiča. Upoznavanje s bogatom povijesti grada. Povratak u hotel. Noćenje.

13.04.
Doručak. Odjava iz hotela te transfer za zračnu luku Windhoek. Prijava na let u 13:00 sati za Dohu. Dolazak u Dohu u 23:35 po lokalnom vremenu. U 01:35  let za Zagreb.

14.04.
Dolazak u Zagreb u 06:30 po lokalnom vremenu.

Cijena po osobi u HRK: 36.900 kn

Cijena uključuje:
- prijevoz zrakoplovom prema programu u ekonomskoj klasi (Zagreb – Cape Town / Windhoek - Zagreb)
- prijevoz zrakoplovom na unutrašnjim letovima (Cape Town – Livingston / Kasane – Windhoek)
- smještaj u hotelima i lodgevima prema sljedećem:
• 6 noćenja s doručkom u hotelu Radisson Blu Hotel 5***** u Cape Town-u
• 2 noćenja s doručkom u hotelu AVANI Victoria Falls 4**** u Livingstonu
• 3 noćenja s doručkom u hotelu River View Lodge 4**** u Kasaneu
• 2 noćenja s doručkom u hotelu Hilton 5***** u Windhoeku
- grupne transfere prema programu
- sve ulaznice i izlete prema programu
- krstarenje po rijeci Zambezi
- posjet selu Mukuni
- ulaznice za nacionalne parkove
- pratitelja putovanja
- sve navedene organizirane obroke, prema programu
- vize za JAR, Zambiu i Namibiju
- troškove organizacije putovanja i jamčevinu

Cijena ne uključuje:
- doplatu za jednokrevetnu sobu 
- dodatne obroke, piće uz obroke, usluge i izlete koji nisu navedeni u programu kao uključeni
- napojnice za lokalne vodiče i vozače
- putno osiguranje (preporučujemo)

PUTOVNICE:
Putovnice moraju biti važeće minimalno 6 mjeseci od datuma povratka. Preporučujemo valjanost od minimalno 9 mjeseci kako bi spriječili eventualne probleme po tom pitanju. Potrebno je imati minimalno tri prazne stranice u putovnici (ne korice). Gostima koji ne udovoljavaju navedene kriterije može biti čak I zabranjen ulazak u zemlju.

VIZE:
Viza za Južnoafričku Republiku se ishodi u Budimpešti, te mi kao agencija šaljemo putovnice direktno ambasadi, pa nema potrebe za osobnim odlaskom. Vizu za Zambiju je moguće dobiti po dolasku u zračnu luku Livingstone. Za državljane Republike Hrvatske nije potrebna viza za Bocvanu. Viza za Namibiju se ishodi u Zagrebu.

KLIMA:
Bocvana
• Ljeto: između studenog I travnja dani su vrući I uglavnom sunčani tijekom jutra dok u popodnevnim satima postoji mogućnost kratkotrajnih pljuskova. Dnevna temperature može porasti do 38°C, a noćna pasti na otprilike 20 - 25°C. Poslijepodneva mogu biti neugodno vlažna.
• Zima: između svibnja I listopada dani su suhi, sunčani I topli. Dnevna temperatura se kreće oko 20°C dok noću naglo pada i kreće se oko 5°C
Zambija
• Ljeto: Kišna sezona od prosinca do travnja u pravilu ima vrlo promjenjivo vrijeme. U istom danu mogu se izmijeniti vedar, sunčan dan i obilni pljuskovi. Pljuskovi najčešće ne traju dugo, ali kao posljedica kiša i pljuskova tijekom kišne sezone, većina cesta i puteva u Zambiji je neprohodna.
• Zima: Suha sezona traje od svibnja do studenog i najpogodniji je period za putovanje s tim što su lipanj, srpanj i kolovoz najhladniji mjeseci. Listopad je najvrući mjesec u Zambiji kad se temperatura penje i do 40°C

KOMUNIKACIJA:
Telekomunikacije u urbanim zonama su lako dostupne, ali molimo obratite pozornost da safari lodgevi i kampovi koje posjećujete mogu biti u vrlo zabačenim krajevima južne Afrike i često ne pružaju telekomunikacijske usluge (nema signala za mobitel niti telefona)

SIGURNOST:
Vaša sigurnost tijekom safarija je naša najveća briga i nekoliko činjenica treba imati na umu tijekom boravka u Zambiji i Bocvani:
- Većina safari lodgeva nije ograđena i ponekad divlje životinje znaju proći kroz kamp.
- Molimo vas da slušate vodiče i osoblje lodgeva, njihova upozorenja trebaju se prihvatiti vrlo ozbiljno.
- Nikad ne šetajte sami po kampu i okolici kampa
- Promatrajte životinje u tišini s minimalnim uznemiravanjem tijekom njihovih aktivnosti.