bravo putovanja krstarenja tunis putovanje turistička agencija
 

facebook
Skandinavija velika tura - 20 dana
Šifra aranžmana002184
Datum polaska 5.8.2018
Datum povratka24.8.2018
Boravak 20 dana
Grad polaskaZagreb
PrijevozAutobus+brod
Kategorija smještaja
UslugaNoćenje s doručkom
Cijenaod 15.990,00 kn
Termini
Šifra
Grad polaska
Datum polaska
Datum povratka
Boravak
Cijena
002184Zagreb5.8.201824.8.201820 dana15990,00

Opis programa

Putovanje u Skandinaviju velika tura autobusom i brodom - 20 dana

Dragi putnici, želite li saznati više informacija predivnim prirodnim ljepotama i znamenitostima Skandinavije, pozivamo vas na informativno predavanje na temu Skandinavija održati će se dana 22.02.2018. u 18 sati u prostorijama Bravo putovanja u Zagrebu, I Njivice 2 (Kruge 15). Zbog ograničenog broja mjesta, molimo prethodnu rezervaciju na tel. 01/ 4855055 ili 01/4855054.

Danska - Švedska - Norveška - Finska

Norveški fjordovi - Nordkap - Laponija - Lofoti - finska jezera - glavni gradovi


1. dan ZAGREB - NÜRNBERG
Polazak autobusa iz Zagreba s Autobusnog kolodvora, peroni 502-506 u 05:30 sati. Vožnja kroz Sloveniju i Austriju i dalje Njemačkom uz kraće zaustavljanje putem. Dolazak u Nürnberg u poslijepodnevnim satima. Razgled grada: utvrda Kaiserburg - kuća Albrechta Dürera - Gradska vijećnica - crkva sv. Seebalda - crkva Frauenkirche i glavni gradski trg poznat po božićnom sajmu - Lorenzkirche - gradske zidine. Slobodno vrijeme u gradskom središtu. Smještaj u hotel. Noćenje.

2. dan NÜRNBERG - POTSDAM - ROSTOCK
Doručak. Vožnja kroz Franačku prema sjeveru i dalje prema području Brandenburga. Posjet Potsdamu, sjedištu Brandenburga i nekadašnjeg sjaja moći dinastije Hohenzollern. Potsdam je slikovito smješten usred jezera i rijeka i uz brojne vile i palače. Razgled grada: parkovi i dvorci Friedricha II - Novi dvorac - dvorac Sansoucci - parkovi s poznatim nasadima vinove loze - botanički vrt - Orangerie - holandska četvrt -potsdamska Brandenburška vrata. Put nastavljamo prema području jezera Mecklenburg - Vorpommerna i dolazimo u veliku njemačku baltičku luku Rostock. Panoramska vožnja gradskim središtem luke koja je nekad bila važna za trgovinu sa Skandinavijom. Smještaj u hotel. Noćenje.

3. dan ROSTOCK - GEDSER - KOPENHAGEN
Doručak. Ukrcaj na brod i dvosatna plovidba Baltičkim morem prema najjužnijoj točki Danske, luci Gedser na  danskom otoku Falster. Na brodu je restoran, cafe i tax free shopovi. Naše putovanje Skandinavijom započinje vožnjom od otoka Falstera do najvećeg danskog otoka Sjellanda, otoci su međusobno povezani mostovima. Dolazak u Kopenhagen, najveći grad Skandinavije i razgled grada autobusom i pješice: glavni trg s gradskom vijećnicom - Tivoli - dvorac Christiansborg gdje je i sjedište danskog Parlamenta - vrt Kraljevske knjižnice - dvorac Amalienborg - Mramorna crkva - Mala Sirena, simbol Kopenhagena. Slobodno vrijeme za kupovinu, šetnju ili posjete muzejima. Smještaj u u hotel u Kopenhagenu/okolici. Noćenje.

4. dan KOPENHAGEN - MOST ÖRESUND - LUND - JEZERO VÄTTERN - LINKÖPING
Doručak. Put nastavljamo jedinstvenim doživljajem: vožnjom preko mosta Öresund koji spaja Dansku i Švedsku preko morskog tjesnaca! Most je dugačak 7845 m, a pristupni je put tunel koji jednim dijelom ide ispod mora. Prijelazom mosta dolazimo u južnu Švedsku i grad Malmö, jedan od najvećih švedskih gradova. Nakon kratke vožnje smo u Lundu. Lund je nekada bio jedno od najvećih vjerskih središta Skandinavije, a katedrala iz 12.stoljeća jedna je od najpoznatijih crkvi sjevera Europe u kojoj su krunjeni i rani vladari Sjevera. Danas je grad s poznatim uglednim sveučilištem. Posjet gradskom središtu i lijepom parku oko katedrale. Vožnja kroz predivne švedske krajolike započinje širokim poljima najjužnije švedske pokrajine Skane i nastavlja se prvim velikim crnogoričnim šumama i jezerima Smalanda. Vrlo duboki utisak ostavlju prirodne ljepote i ogromne dimenzije Švedske, jedne je od najvećih zemalja Europe. Dolazak na obale jezera Vättern, drugog najvećeg jezera Švedske koje svojom velikom površinom podsjeća na more. Posjet ljupkom mjestašcu Gränna s tipičnim drvenim kućama i poznatom po izradi omiljenog slatkiša - slatkih štapića s okusom peperminta. Jezero presjeca Götta kanal, jedinstveni građevinski poduhvat 19.stoljeća koji je povezao dvije švedske baltičke obale i omogućio promet vodenim putevima kroz unutrašnjost. Posjet mjestu Vadstena, vezanom za sveticu zaštitnicu Švedske sv. Birgit i rane švedske kraljeve. Šetnja promenadom uz obalu jezera do crkve s relikvijama sv. Birgit i renesansnog dvorca Gustava Vase. Smještaj u hotel u Linköpingu, središtu provincije Östergotland. Noćenje.

5. dan LINKÖPING - STOCKHOLM - BROD
Doručak. Kratka vožnja prema Stockholmu. Panoramska vožnja dijelom gradskog središta i zaustavljanje ispred Gradske vijećnice. S panoramske terase pruža se pogled kao na dlanu  na povijesno središte Stockholma. Razgled Stockholma, grada slikovitog položaja  na 14 otoka Baltičkog mora i jezera Mälaren: četvrt muzeja Djurgarden - stari grad Gamla Stan - Kraljevska palača - Katedrala - trg Stortorget - opera - otok Riddarholmen - Parlament - palače otmjenog šetališta Strandvagen. Slobodno vrijeme za posjet muzejima, šetnju glavnom ulicom Drottninggatan, kupovinu švedskih suvenira npr. drvenih konjića iz Dalarne ili staklenih predmeta. Ukrcaj na brod u ranim večernjim satima i smještaj u kabine. Veliki putnički brodovi koji plove Baltikom između Švedske i Finske nude niz sadržaja: brojne restorane, tax free trgovine, kockarnice, glazbu za ples. No najveća su atrakcije tisuće otoka i njihove prirodne ljepote dok brod polako plovi među otocima stockholmskog arhipelaga. Plovidba uz stotine otoka Baltičkog mora jedna je je od najljepših brodskih vožnji sjevernim morima! Noćenje u kabinama na brodu.

6. dan BROD - HELSINKI - ZEMLJA TISUĆU JEZERA
Doručak na brodu. Iskrcaj s broda u jutarnjim satima. Razgled glavnog  grada Finske: trg Senata s luteranskom katedralom - pravoslavna katedrala Uspenski - tržnica - šetalište Esplanade - Parlament - sala Finlandia - Opera - Olimpijski stadion - spomenik Sibeliusu - čudesna crkva u stijeni. Slobodno vrijeme za šetnju glavnom ulicom, kupovinu suvenira na zanimljivoj tržnici ili predmeta finskog dizajna i mode u glavnoj ulici. Poslijepodne nastavljamo putovanje prema području finskih jezera. U stvarnosti Finska ima više od 188.000 većih jezera! Nezaboravni krajolici ogromnih jezera, gustih šuma, drvenih kućica uz obale jezera i riječnih tokova ostavljaju veliki utisak na posjetioce. Smještaj u hotel u središtu područja velikih finskih jezera. Noćenje.

7. dan ZEMLJA TISUĆU JEZERA - OULU - ROVANIEMI
Doručak. Nastavak vožnje kroz zemlju tisuća jezera uz zaustavljanja putem i kroz prekrasne jezerske krajolike. Posjet gradu Oulu, domu Nokie. Razgled gradskog središta s vrlo živopisnom tržnicom i gradskom vijećnicom. Grad je slikovito smješten na ušću rijeke u Baltičko more i zaklonjen otocima. Prijelazom mosta preko najduže finske rijeke Kemijoki ulazimo na područje krajnjeg sjevera. Dolaskom do kraja Botnijskog zaljeva napuštamo obalnu cestu i krećemo u divlju rijetko naseljenu unutrašnjost i otkrivamo neodoljivu ljepotu dalekog sjevera. Ogromne rijeke bogate ribom s velikim brzacima i rijetkim ribičima, guste šume i prva stada sobova na našem putu prate nas na putu. Vožnju nastavljamo do obližnjeg Rovaniemija, grada koji je gradio i slavni finski arhitekt Alvar Aalto. Smještaj u hotel u Rovaniemiju. Noćenje.

8. dan ROVANIEMI - SELO DJEDA BOŽIĆNJAKA - POLARNI KRUG - SAARISELKÄ
Doručak. Posjet selu djeda Božićnjaka, koje se nalazi na crti sjevernog polarnog kruga. U poštanskom uredu možete poslati čestitke koje će doći na Božić, kupiti tipične suvenire, fotografirati se s Djedom Božićnjakom i njegovim pomoćnicima. Svaki se posjetilac na ovom mjestu vrati u doba svog djetinjstva! U nastavku putovanja vozimo se područjem sjevernog polarnog kruga. Na našem putu sve češće viđamo sobove, a zanimljivo je i promatrati kako se velike i guste šume smanjuju i pretvaraju u tundru. Tipična vegetacija tundre je mahovina i različite vrste bobica, od kojih su najpoznatije žute arktičke bobice od kojih Finci rade marmeladu i liker. Zaustavljanje na vrlo zanimljivim mjestima uz velika jezera sjevera i autentične drvene kolibe. Vožnja rubnim područjem nacionalnog parka Urho Kekkonen gdje se u Tankavari u rijeci nekad ispiralo zlato. Smještaj u hotel u Saariselki,središtu zimskih sportova  usred prekrasnih prirodnih ljepota. Noćenje.

9. dan SAARISELKÄ - JEZERO INARI - KARASJOK - NORDKAP
Doručak. Posjet jezeru Inari, jednom od najvećih finskih jezera (poznatom iz križaljki). Veliko finsko jezero sa stotinama otočića i stijena vrlo je slikovito i okruženo nomadskim područjem uzgajivača stada sobova. Nastavak vožnje kroz romantične sjeverne krajolike do Karigasnijemija i ulazak u Norvešku. Zaustavljanje u Karasjoku, sjedištu parlamenta Sami naroda, podignutom u obliku šatora. Karasjok je središte norveške Laponije. Posjet Sapmi parku (uključena ulaznica) gdje ćete na jednom mjestu moći vidjeti tradicionalne nastambe, način života, narodne nošnje i obrte Sami naroda - nomadskih stanovnika dalekog Sjevera. Vožnja uz obalu Olderfjorda uz plaže dalekog sjevera, te dalje uz obale  Porsangerfjorda, jednog od najvećih sjevernih norveških fjordova. Dolazimo do otoka Mageroya koji je povezan tunelom ispod mora s kopnom. Vožnja kroz otok obrastao mahovinom i s brojnim malim jezercima do stijene Nordkapa. (ulaznica za Nordkap centar uključena je u cijenu putovanja). U centru na stijeni nalazi se poštanski ured, kapelica, suvenirnica i panoramsko kino - no najveći je doživljaj naći se ispod simbola Nordkapa - zemaljske kugle. Čudesan je osjećaj kad između Vas i Sjevernog pola više nema čvrstog kopna - došli smo na najsjeverniju točku dalekog sjevera! Smještaj u hotel  na otoku Mageroya. Noćenje.

10. dan OTOK MAGEROYA - NORVEŠKA LAPONIJA - ALTA
Doručak. Posjet glavnom gradu otoka Mageroya Honningsvagu, najsjevernijem gradu na svijetu. Ljudi ovdje žive cijelu godinu i mali gradić ima sve sadržaje potrebne za život u svim vremenskim prilikama. Vožnja uz plaže dalekog sjevera - zaustaviti ćemo se na jednoj od plaža gdje možete izgraditi „kamene piramide želja“ i posjetiti radionicu srebrnog nakita. Preko nacionalnog parka i divlje visoravni Sennaland dolazimo na područje Altafjorda. Alta je mjesto s najstarijim slikarijama na stijeni na sjeveru Europe koje su pod zaštitom Unesca, posjet muzeju (uključena ulaznica za muzej i park sa stijenama), a nedavno dovršena Polarna katedrala svjetlosti je nova znamenitost grada. Smještaj u hotel u Alti. Noćenje.

11. dan ALTA - SJEVERNI FJORDOVI NORVEŠKE - OTOCI VESTERALA
Doručak. Nastavak putovanja uz obalu Lyngenfjorda, zaljeve i vodopade uz zaustavljanje na najljepšim panoramskim točkama. Vožnja preko visoravni Gratangsfjellet uz smaragdnozelene vodopade i prekrasnu prirodu uz obalu Ofotsfjorda. Putem ćemo vidjeti i zaustaviti se kod spomen obilježja velikih bitaka iz 2. svjetskog rata, vezanih za bitku za Narvik, jednu od najvećih pomorskih bitaka 2.svjetskog rata. Zaustavljanje na vidikovcu uz morski tjesnac i most Tjeldsund koji razdavaja otoke Vesterala od kopna. Dolazak na otok Hinoya, najveći od Vesteralskih otoka. Ovo su otoci ribara i lovaca na kitove. Smještaj u hotel u Harstadu, glavnom gradu Vesteralskog otočja. Noćenje.

12. dan VESTERALI - LOFOTSKO OTOČJE - BROD - BODÖ
Doručak. Vožnja preko mostova dovodi nas do Lofotskog otočja i najvećeg  otoka Austvagoy. Lofotsko otočje jedno je od najljepših mjesta sjevera Europe. Veličanstveni  otočni krajolici u dužini od preko 100 km s povezanim otočićima, tunelima ispod mora, ribarskim drvenim kućicama i omiljenim fotografskim motivom sušenja bakalara čine boravak na Lofotima nezaboravnim. Zahvaljujući blagoj klimi i izlovu bakalara Lofoti predstavljaju u svojim krajolicima jedan od najpoznatijih fotografskih motiva sjevera. Turu po otoku započinjemo posjetom glavnom gradu Svolvaeru i nastavljamo prema  „Veneciji Lofota“ Henningsvaeru slikovitom  ribarskom mjestu na nekoliko povezanih otoka s kanalima. Tunelom ispod mora dolazimo na slijedeći otok Vestvagoy gdje su pronađeni tragovi brojnih vikinških naselja. Prijelaz mostom na otok Flakstadoya i posjet najpoznatijoj pješčanoj plaži otočja u Rambergu. Kilometar dugačka plaža s finim bijelim pijeskom ostavlja dojam kao da smo na južnim morima! Razgled Lofota nastavljamo odlaskom prema južnom dijelu Lofotskog otočja i otoku Moskenesoya. Zaustavljanje kod mjesta Reine, najljepšeg sela Norveške na tri otočića povezana mostovima. Ukrcaj na brod u  ribarskoj luci Moskenes i plovidba prema čvrstom kopnu i gradu Bodo, poznatom po odlasku na sjeverne ekspedicije. Bodo je drugi najveći grad sjeverne Norveške. Smještaj u hotel. Noćenje.

13. dan BODÖ - FAUSKE - CENTAR POLARNOG KRUGA - MOSJOEN - STIKLESTAD - STEINKJER
Doručak. Dolazak u mjestu Fauske na obali Saltfjorda poznatom po norveškom mramoru. Nastavak puta područjem na kojem su borbe 2. svjetskog rata ostavile svoj trag, posjet jednom od vojnih groblja zarobljenika koji su gradili polarne ceste  i željeznice. Vožnja prema visoravni surove ljepote Saltfjelet i ledenjaku Svartisen. Posjet centru sjevernog polarnog kruga, ovdje se možete fotografirati na crti izlaska iz područja sjevernog polarnog kruga. Put se nastavlja preko Mo I Rane, ishodišta polarnih ekspedicija na daleki sjever. Kroz područje Korgfjelleta koje jako podsjeća na Alpe dolazimo do gradića Mosjoen - jednog od najljepših gradova drvenih kuća u Skandinaviji. Gradić je na obali Vefsnesfjorda i očuvao je brojne drvene ukrašene kuće u zaštićenoj gradskoj jezgri. Zaustavljanje na „Vratima sjeverne Norveške“  s centrom za posjetioce i suvenirnicom. Put se nastavlja vožnjom uz Snasavatnet, šesto najveće jezero Norveške i uz dolinu Namdalen uz rijeke bogate lososima, impresivne stjenovite fjelove i guste šume. Posjet povijesnom mjestu Stiklstad u kojem je završila vikinška era kad je sv.Olav pao u borbi za uvođenje kršćanske vjere u Skandinaviju. Na mjestu najvažnije bitke vikinške povijesti nalazi se muzej, pozornica, etno park i veliki kip sv. Olava. Smještaj u hotel u Steinkjeru. Noćenje.

14. dan STEINKJER - TRONDHEIM - ANDALSNES
Doručak. Nastavak putovanja prema Trondheimu. Razgled Trondheima, trećeg najvećeg grada i povijesnog središta Norveške: katedrala Nidaros, glavna norveška crkva - stara luka - glavni trg Torvet - stare trgovačke kuće. Ovo je grad do kojeg je vodio hodočasnički put na grob sv. Olava i jedno od prvih središta kršćanstva u Skandinaviji. Kroz stjenovite krajolike južnog Trondelaga i visoravni Dovrefjell dolazimo do područja Romsdalen i zapadnih norveških fjordova. Smještaj u hotel u Andalsnesu, na slikovitom položaju u fjordu. Mjesto posjećuju veliki brodovi za krstarenja i tu je Norveški muzej planinarstva. Noćenje

15. dan ANDALSNES - TROLOVA CESTA - GEIRANGERFJORD - LEDENJAK JOSTEDALSBREEN - SOGNEFJORD KRALJ FJORDOVA
Doručak. Vožnja poznatom planinskom  Trolovom cestom, uz vodopade i predivnu panoramu. Zaustavljanje na vrhu puta uz vodopade i centar za posjetioce, uz mogućnost šetnje panoramskim terasama i mostovima. Brojni vodopadi, potočići, ostaci snijega i ledenjaka čine ljepotu ovog krajolika. Prijelaz Storfjorda brodom. Dolazak na obalu poznatog Geirangerfjorda. Brojne usamljene farme i slapovi poetičnih imena obilježja su ovog  najpoznatijeg među norveškim fjordovima. Ukrcaj na brod i plovidba ovim najpoznatijim fjordom Norveške uz slapove romantičnih imena kao što je „Nevjestin veo“ i „Sedam sestara“ i pogledom na usamljene farme iznad fjordova. Iskrcaj s broda. Nastavak puta  pored jezera kod mjesta Skei uz zaustavljanje kod jezera i mogućnost kupovine suvenira. Tu ćemo se odvojiti putem do rubnog dijela ledenjaka Jostedalsbreen. Zaustavljanje ispod ledenjaka i plavog jezera, odvojka Boyabreena. Mogućnost za šetnju ispod ledenjaka. Dolazimo do obale „kralja fjordova“ Sognefjorda, najdužeg fjorda Norveške koji se dužinom od preko 200 km proteže duboko u unutrašnjost. Smještaj u hotel u Sogndalu. Noćenje.

16. dan SOGNEFJORD - BERGEN - HARDANGERFJORD VOĆNJAK NORVEŠKE
Doručak. Prijelaz Sognefjorda brodom između Helle i Vangsnesa. Vožnju nastavljamo kroz planinsku visoravan Vikafjell. Zaustavljanje uz veliki slap u blizini Vossa. Put se nastavlja kroz slikovito područje Hordalanda do Bergena. Razgled Bergena, jednog od najljepših većih skandinavskih gradova: očuvane drvene kuće iz doba Hanse - luka Bryggen - utvrda Bergenhus - crkva sv. Marije - slikovita riblja tržnica koja će vam dočarati sve bogatstvo ribljih specijaliteta Skandinavije. Bergen je stoljećima bio središte trgovine s dalekim sjeverom i njegova povijesna jezgra je pod zaštitom UNESCa. Slobodno vrijeme u središtu Bergena. Putovanje se nastavlja prema obali Hardangerfjorda „ voćnjaka Norveške“. U Northeimsundu zaustaviti ćemo se ispred jednog od najljepših slapova Norveške. Vožnja uz obalu Hardangerfjorda uz mala pitoma naselja. Smještaj u hotel na području Hardangerfjorda. Noćenje.

17. dan HARDANGERFJORD - VISORAVAN HARDANGERVIDDA - OSLO - BROD
Doručak. Ako ste pomislili da ste na ovom putovanju vidjeli već sve prirodne ljepote Skandinavije, danas nas očekuje još jedan fantastičan krajolik visoravni Hardangervidda. Zaustavljanje kod vodopada Voringfoss u Eidfjordu koji se spušta 182 m u dubinu. Vožnja fascinantnom divljom visoravni Hardangervidda, jednim od najljepših predjela divljine u Norveškoj uz zaustavljanje na najljepšim panoramskim mjestima. Nastavak putovanja kroz dolinu Numedal do Osla. Razgled grada: nova zgrada Opere - gradska vijećnica - mornarička četvrt Akker Brygge - kraljevska palača - Parlament - glavna ulica Karla Johanna - utvrda Akershus - Vigeland park, remek djelo velikog norveškog kipara Gustava Vigelanda s 227 monumentalnih skulptura na temu života i smrti i ljudske sudbine. Slobodno vrijeme u gradskom središtu. Ukrcaj na brod u Oslu. Odlazak broda u večernjim satima  prema Danskoj. Noćenje u kabinama na brodu.

18. dan BROD - FREDRIKSHAVN - AARHUS - LÜBECK
Doručak na brodu. Iskrcaj u danskoj luci Fredrikshavn na vrhu poluotoka Jyllanda. Vožnja pitomim danskim krajolicima preko Aalborga i fjorda do Aarhusa, drugog najvećeg danskog grada i nekad važnog vikinškog naselja. Gradsko središte blizu je luke, razgled grada: Katedrala Domkirke, jedna od najdužih skandinavskih crkvi - latinska četvrt s uskim ulicama i umjetničkim galerijama - gradska vijećnica - vikinški muzej. Nakon slobodnog vremena u slikovitoj pješačkoj zoni nastavljamo putovanje poluotokom Jyllandom do njemačke granice i Schleswig-Holsteina. Kod Rendsburga prelazimo most preko kanala koji spaja Sjeverno i Baltičko more. Dolazak u Lübeck, grad koji je bio na čelu trgovačke udruge Hanse i obogatio se trgujući sa Skandinavijom. Razgled gradske povijesne jezgre s brojnim kućama podignutim u stilu crvene ciglaste gotike: crkva sv. Marije - Hollstenska vrata, poznata s nekadašnje njemačke novčanice od 50 maraka - kuća obitelji Thomasa Manna poznata po romanu „Buddenbrokovi“ - glavni gradski trg s poznatom gradskom vijećnicom i slavnom kavanom Niederegger - kapetanske kuće. Tipični suvenir Lübecka je nadaleko poznati marcipan. Smještaj u hotel. Noćenje.

19. dan LÜBECK - DRESDEN
Doručak. Vožnja prema području Brandenburga i Saske. Dolazak u Dresden. Razgled povijesne jezgre Dresdena „Firence na Elbi“,  grada neprocjenjive umjetničke baštine iz zlatnog doba vladara Augusta Jakog i njegovih nasljednika: Semper Opera - katolička katedrala - dvorac - Zwinger s Galerijom starih majstora i muzejem porculana - Zid saskih vladara - Protestantska katedrala - Bruhlska terasa. Smještaj u hotel. Noćenje.

20. dan DRESDEN - PRAG - ZAGREB
Doručak. Vožnja prema Češkoj. Kraće zaustavljanje u središtu Praga, šetnja do povijesne jezgre i slobodno vrijeme za kavu, kupovinu suvenira ili posjet češkoj pivnici. Povratak vožnjom kroz Češku i Austriju uz zaustavljanja putem radi odmora. Dolazak u Zagreb u kasnim satima.

Cijena po osobi u HRK:

datum polaska
05.08.
Cijena za min. 35 prijavljenih putnika 15.990

Napomena:
Mogućnost besplatnog parkinga na kilometar udaljenosti od Autobusnog kolodvora Zagreb (ograničen broj mjesta).

Rok za prijavu: 45 dana prije puta   

Minimalan broj putnika: 25/35

Putovanje može biti realizirano i sa samo 25 prijavljenih putnika uz navedenu cijenu i doplatu na cijenu putovanja objavljenu za 35 prijavljenih putnika.

Cijena uključuje:
• prijevoz visokoturističkim autobusom prema programu
• smještaj na osnovi ukupno 19 noćenja s buffet doručkom (17 noćenja u hotelima i 2 noćenja na putničkim brodovima):
• smještaj na osnovi  ukupno 17 noćenja s buffet doručkom u hotelima 3*/4*  zvjezdice:
4 noćenja u Njemačkoj (Nürnberg, Rostock, Lübeck i Dresden)
1 noćenje u Švedskoj (Linköping)
3 noćenja u Finskoj (područje finskih jezera, Rovaniemi i Saariselkä)
1 noćenje u Danskoj (Kopenhagen)
8 noćenja u Norveškoj (Nordkap - otok Mageroya, Alta, Harstad, Bodö, Steinkjer, Andalsnes, Sognefjord, Hardangerfjord)
• smještaj u dvokrevetnim unutarnjim kabinama na osnovi 1 noćenja  s buffet doručkom na putničkom brodu na liniji Stockholm – Helsinki
• smještaj u dvokrevetnim unutarnjim kabinama na osnovi 1 noćenja s buffet doručkom na putničkom brodu na liniji Oslo-Fredrikshavn
• prijevoz dnevnim brodovima na linijama Rostock-Gedser, Moskenes-Bodö, Linge -Eisdal, Geiranger - Hellesylt  i Hella-Vangnsnes
• pristojbu za prijelaz mosta Öresund
• ulaznicu za Nordkap centar
• ulaznicu za muzej i park u Alti
• ulaznicu za muzej Sami naroda Park Sapmi u Karasjoku
• razgledavanja prema programu
• stručnog pratitelja tijekom putovanja s višegodišnjim iskustvom na skandinavskim turama
• pripremu, organizaciju i jamčevinu putovanja

Cijena ne uključuje:
• obavezna doplata za najmanje 25 prijavljenih putnika: 1.990 kn
• doplatu za jednokrevetnu sobu (uključuje jednokrevetnu unutarnju kabinu na brodovima): 6.190 kn
• doplatu za jednokrevetnu sobu(uključuje jednokrevetnu vanjsku kabinu na brodovima): 7.090 kn
• doplatu za dvokrevetnu vanjsku kabinu na brodovima, po osobi: 590 kn
• doplatu za večere u Skandinaviji (13 večera u 3 slijeda ili buffet večera u skandinavskim hotelima i 2 bogate buffet večere na brodu, prijava isključivo i odmah prilikom rezervacije aranžmana), po osobi 3.390 kn
• ulaznice za muzeje i kulturno-povijesne spomenike koje nisu izrijekom navedene kao uključene (prosječne cijene ulaznica za skandinavske muzeje su od 80 - 130 kn po osobi )
• dodatne sadržaje i troškove koji nisu predviđeni programom, troškove osobne prirode (piće, dodatni obroci, telefon, karte za javni gradski prijevoz itd.)
• putno osiguranje

Mogućnost doplate za odabrana sjedala u autobusu:
Na ovom putovanju nudimo mogućnost odabira određenih sjedala u autobusu uz nadoplatu prilikom rezervacije. Doplata nije obavezna. Raspoloživost odabranih sjedala je na upit i podložna provjer prilikom rezervacije.
- sjedala 3 i 4 u prvom redu doplata po osobi - 100 kn
- sjedala 5,6,7,8 u drugom redu doplata po osobi - 100 kn
- sjedala iza drugih vrata doplata po osobi - 100 kn

Trokrevetne sobe/kabine: Na ovom je programu moguća rezervacija dvokrevetnih soba s pomoćnim ležajem u hotelima u kombinaciji s trokrevetnom unutarnjom kabinom na brodovima po redovnoj cijeni.

VAŽNO! PODACI POTREBNI PRILIKOM  REZERVACIJE ARANŽMANA:
Molimo da prilikom rezervacije aranžmana obavezno date slijedeće podatke: ime i prezime, datum rođenja, broj putovnice, državljanstvo. Ovi su podaci potrebni za brodske liste putnika.

DOPLATA ZA VEČERE U SKANDINAVIJI:
Preporučujemo doplatu za večere u Skandinaviji (doplata uključuje 2 vrlo bogate buffet večere na brodu i 13 večera od 3 slijeda ili buffet večera u hotelima). Kod serviranih večera od 3 slijeda u hotelima ponuđen je 1 menu za cijelu grupu, to nije prehrana po izboru i želji. Doplata za večere  prilikom uplate aranžmana znatno je povoljnija  od a la carte prehrane na licu mjesta, a večera na brodu poseban je doživljaj svojim bogatstvom skandinavskih specijaliteta. Molimo da se odmah prilikom rezervacije aranžmana izjasnite i odlučite želite li uplatiti doplatu za večere ili ne, naknadne promjene nisu moguće. Na dalekom sjeveru i na područjima velikih prirodnih ljepota hotelski restorani su često jedina mjesta gdje se može dobiti topli obrok. Posebne zahtjeve i želje u vezi prehrane nismo u mogućnosti primati jer je u pitanju grupni turistički menu, (osim napomene ako ste vegetarijanac i ne jedete meso, molimo napomenite odmah prilikom rezervacije programa ako uplaćujete doplatu za večere).

PRAKTIČNE NAPOMENE:
- valute na putovanju: Euro u Austriji, Njemačkoj i Finskoj, u ostalim zemljama vrijede nacionalne valute tih zemalja: danska, švedska, norveška i češka kruna. Preporučujemo ukoliko imate mogućnosti da nabavite valute prije početka putovanja  jer je tečaj često povoljniji nego na licu mjesta. Preostali nepotrošeni iznos u valuti jedne zemlje možete promjeniti na putu uz upute pratitelja  u valutu slijedeće zemlje na turi. Plaćanje kreditnim karticama rašireno je u Skandinaviji, dok plaćanje Eurima nije svugdje moguće ukoliko to nije valuta te zemlje.
- preporučujemo da na put uz veći kofer uzmete manju torbu za noćenje na brodu kako ne biste morali nositi svu Vašu prtljagu u brodsku kabinu. Naš autobus ide s grupom na sve brodove na turi i Vašu veću prtljagu možete ostaviti u prtljažniku autobusa, ukoliko to želite.
- ponesite na put odjeću i obuću za različite vremenske prilike, obavezno jaknu, vestu, čvršću sportsku obuću, topliju odjeću za daleki sjever, zaštitu od kiše ali naravno i ljetnu laganiju odjeću.

PREPORUKA PUTOVANJA:
Ako niste nikada bili u Skandinaviji i želite sjever Europe posjetiti samo jednom u životu i vidjeti sve najvažnije znamenitosti i prirodne ljepote, ovo je putovanje za Vas. Ovo nije putovanje ekonomične  cijene niti kratkog sadržaja, ali kad zbrojite cijene višekratnih mogućih putovanja prema raznim područjima Skandinavije, ovo putovanje Vam pruža  da vidite sve u jednom odlasku na sjever Europe!  Na ovoj turi vidjeti ćete sve najvažnije točke Skandinavije: od 4 glavna grada, važnijih ostalih povijesnih skandinavskih gradova, fjordova, dalekog sjevera, otočja Vesterala i Lofota, Nordkapa, finskih i švedskih jezera.. No uz sva imenovana mjesta koja ćete posjetiti ovdje je „putovanje cilj“ jer fantastični krajolici i prirodne ljepote koje vidite tokom vožnji autobusom i brodovima oduzimaju dah. Skandinavija u ljetnim mjesecima je magični doživljaj! Putovanje nije pogodno za putnike koji ne podnose duže  vožnje autobusom ili koji očekuju samo posjete većim gradovima. Vožnje  autobusom i brodovima kombinirane su tako da se izmjenjuju dani duže i kraće kilometraže, a brodske vožnje pridonijeti će dinamičnosti i ljepoti putovanja. Pratitelj putovanja s iznimno velikim iskustvom vođenja tura na sjeveru Europe i s detaljnim poznavanjem mjesta i ruta koja posjećujete, pridonijeti će doživljaju ovog izuzetnog putovanja. Prije polaska na putovanje putnici će dobiti detaljne upute o svim praktičnim detaljima i pripremama pred put.

Njemačka je demokratska parlamentarna savezna država, koja se sastoji od 13 saveznih država (njem. Bundesländer) i tri samostalna grada pokrajine. Glavni grad je Berlin i u njemu su smješteni parlament (Bundestag) i vlada (Regierung). Površina zemlje je 357.050 kvadratnih kilometara s ukupno 80 422. 000 stanovnika. Najveća je europska zemlja po broju stanovnika te ima najsnažnije europsko gospodarstvo.

Danska je najmanja nordijska zemlja s 5 748 000 stanovnika i površinom od 43.000 kvadratnih kilometara. 406 otoka i poluotok Jylland čine danski teritorij. Glavni je grad Kopenhagen.Grenland i Farski otoci u Atlantskom oceanu danski su autonomni teritoriji.Danska je monarhija kojom vlada kraljica Margareta II.

Švedska je država na sjeveru Europe, na obali Baltičkog mora.  Švedska je četvrta zemlja po veličini u Europi i zauzima jugoistočni dio Skandinavskoga poluotoka. Glavni grad je Stockholm. Zbog velike površine od 450.295 km² te populacije nešto veće od 10 milijuna stanovnika, Švedska ima malu gustoću naseljenosti od oko 20 stanovnika po km².

Finska je nordijska država u sjeveroistočnoj Europi, s 5 488 000 stanovnika i površine od 338.144  kvadratnih kilometara. Najveći dio Finske je nizak, blago valovit, šumovit kraj s mnogo jezera. Ima 187,888 jezera (većih od 500 m²) te 179.584 otoka. Glavni je grad Helsinki. Finci pripadaju ugrofinskoj skupini naroda i govore finskim jezikom. Uz finski službeni jezik je i švedski.

Norveška je država Sjeverne Europe koja obuhvaća zapadni dio Skandinavskog poluotoka, kao i otok Jan Mayen te arktičko otočje Svalbard. Ovu zemlju površine 385 252 kvadratna kilometra nastanjuje oko 5.267.000 stanovnika. Norveška je jedna od najrjeđe naseljenih država Europe. Glavni grad Norveške je Oslo. Razvedena norveška obala uz Atlanski ocean i Barentsovo more dom je znamenitih fjordova.

Češka Republika država je u srednjoj Europi koja graniči s Poljskom na sjeveroistoku, Slovačkom na jugoistoku, Austrijom na jugu i Njemačkom na zapadu i sjeverozapadu. Glavni grad Češke je Prag. Današnja Češka sastoji se od dvije povijesne regije, Češke i Moravske, te dijela treće povijesne regije, Šleske.  Na površini od 78.866 km2 živi  10.553.00 stanovnika.
                 
Granične i vizne formalnosti:
Za sve programe za Skandinaviju hrvatskim državljanima nije potrebna viza. Preporučujemo na putovanje nositi putovnicu. U slučaju ukoliko želite na putovanje ići s osobnom iskaznicom umjesto putovnice, potrebno je prije polaska na put provjeriti da li je ulaz u Norvešku u trenutku putovanja moguć bez putovnice. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju

Prilikom prijave za putovanje potrebno je uplatiti 30% ukupnog iznosa, a ostatak 21 dan prije početka putovanja. Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju. Minimalan broj putnika za putovanje je 25/35. Ukoliko se na putovanje ne prijavi dovoljan broj putnika najkasnije 5 dana prije početka paket aranžmana putnička agencija je dužna obavijestiti putnika o otkazu putovanja. Završno pismo šaljemo 2 dana prije prije početka putovanja.

Mogućnosti plaćanja:
• gotovina, netbanking internet bankarstvo, opće uplatnice
• kreditne kartice:
- jednokratno: American Express, Diners, Maestro, Visa, Mastercard
- obročno: American 2-6 rata beskamatno, Diners 2-12 rata beskamatno, Mastercard 2-12 rata beskamatno, Maestro Zagrebačke banke 2-12 rata beskamatno

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: BRAVO PUTOVANJA d.o.o., HR-AB-01-080659793. Polica osiguranja od odgovornosti broj 1399-00036581 i Ugovor o osiguranju jamčevine za turističke paket aranžmane broj 1501-00000568 uplaćena kod Wiener osiguranja. Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH, http://www.mvp.hr. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.